zondag 13 mei 2012

Top Of Holland

De dag nadat Robert, Frank, Stijn, Peter, Gert en ik als het team "De Melkpakkers" -waaraan dan weer een heel verhaal zit- meededen aan de waarnemingscontest in Drenthe, Groningen en Friesland wandel ik met de hond langs de negen bezette Huiszwaluwnesten in mijn wijk. Goed moment om de gedachten even terug te laten dwalen naar onze avonturen.


Fotografisch was het niet geweldig; veel wind waardoor het heel lastig is om op grote afstanden de scherpte te houden. Maar de omgeving is prachtig! Wat een ruimte! En als wedstrijd leuk om te doen, al levert al ons gezoek geen ontdekkingen voor de dag op waardoor we kansloos zijn in het klassement.

Vrijdagavond starten we onderweg naar ons hotel in Leeuwarden met een kort bezoek aan de Lepelaarplassen, waar we net nog twee Zwarte Ibissen zien wegvliegen. Buiten de tijd van de TOH, maar wel leuk voor de jaarlijst. Mijn jaarlijst, met wel een enkele nieuwe soort voor Stijn, Frank en Gert, is dan ook het enige dat gevuld wordt dit weekeinde.

De lijst voor de wedstrijd komt uit op precies 100 soorten, die van het weekeinde een paar hoger omdat de vrijdagavond en zaterdag na 19.00 uur nog even doortellen. Een mooie score met als hoogtepunten een (slechte) foto van een Wielewaal, een eerste Zomertortel voor dit jaar, de Breedbekstrandloper en de vijf Grauwe Kiekendieven. Fantastisch om te zien hoe een paring in zijn werk gaat: man vangt een prooi, legt die klaar voor zijn lief, lief accepteert schreeuwend, paring, pleite. Net niet lekker op de foto, maar wel vrij uniek om te zien. Ook de vlucht van de vijf (waarvan drie "getagte") zeldzame roofvogels is prachtig om te zien.


Een foto overzicht van de TOH levert fraaie pasfoto's van de Steenloper, overzichten van de buitendijk van Friesland met veel Bontbekplevieren en Bonte Strandlopers waartussen de Breedbek en een enkele Paarse Strandloper en wat sfeertjes. De laatste plaat is van een Groenling in het ondergaande zonnetje van Flevoland.

Leuk weekeind!

2 opmerkingen:

Maria zei

Leuk uitje, mooie plaatjes.
Wielewaal en zwarte Ibis, toch anders dan een huismus :-) en het liefdesverhaal heb je weer leuk samengevat, ik moest er erg om lachen.
groet,
Maria

Madeleine zei

Hallo Paul van de Werken,

Op een van jou foto\'s zag ik een mannetje grauwe kiekendief met wingtags. Het gaat hier om een mannetje dat in 2008 in de omgeving van Saaksumhuizen van wingtags is voorzien. In 2010 en 2011 is dit mannetje het hele broedseizoen in het gebied tussen Holwerd en het Lauwersmeer aanwezig geweest.
De wingtags met codes noteer je als volgt:
links HnB (horizontale streep zwart op blauw)
rechts HnW (horizontale streep zwart op wit)

De wingtags zijn een onderdeel van een internationaal Frans onderzoek, dat in 2007 is gestart. Als Werkgroep Grauwe Kiekendief werken wij hier aan mee. Mijn vraag is of je deze wingtagvogel zou willen melden op www.busards.com?

Met vriendelijke groet,

Madeleine Postma
Werkgroep Grauwe Kiekendief