zaterdag 25 februari 2012

Oude bekenden

Ze zijn zo mooi. En we hebben ze vanaf minder dan een meter gezien. Baardmannen. Prachtige vogeltjes die in het riet huizen. Marianne Wustenhof heeft er onlangs nog een paar prachtig vastgelegd. Kijk hier maar eens.

Maar helaas, ze zitten maar niet stil, en verbergen zich heel rap diep in het riet. Geen foto, maar wel een heerlijk zoektocht waarbij de modder in mijn schoenen staat en de zon fel op mijn hoofd schijnt.
Een Rietgors is ons beter gezind en poseert prachtig aan een uitgekauwde Lisdodde.


Gert Vonk gaat weer mee een visje eten, nu in Hoek van Holland. Daar zitten ook de voor Nederland zeldzame Huiskraaien, importvogels uit India, ooit meegekomen met een boot. Ik had ze al wel eens gezien, maar vandaag lukt het ook een leuke serie te maken.Met een blauw oogvlies

Kraaien die op een Kauw lijken, maar dan groter en met de kenmerkende snavel. Ter vergelijking een Kauw die ook kibbeling lust.


Op een dammetje ontdekt Gert een Kleine Burgemeester, een waarneming die we delen met Wolbert Hermus, een jongeman uit Gelderland die met het OV en een vouwfiets vogelt. Wolbert werkt in de zorg met geestelijk gehandicapten (en voelt zich dus thuis bij ons....). Samen lopen we de meeuw achterna die onwaarschijnlijk wit tekent tegen het zonnetje in.We vinden nog een paar Wulpen, Scholeksters en ander kustspul. Wolbert vertelt dat hij nog naar de Buffelkopeend wil, een oude bekende die ook wij nog willen "doen" vandaag. De fiets gaat opgevouwen achterin naast Wolbert mee op pad.

Eerst naar het magische bos bij Rhoon. Het Bos Valckesteijn. Daar zit van alles, volgens Gert. Doel is een Appelvink, maar behalve een paar spechten en een groepje Putters met precies één Sijs komen we niet. Maar, opnieuw een leuke wandeling.


Het lijkt allemaal wat nonchalant, maar met de Burgemeester, de Huiskraai en de Buffelkopeend kan de dag toch drie rode soorten opleveren. Dus door naar Barendrecht waar de Buffelkopeend gemakkelijk te vinden is. Het weer is ondertussen wat minder geworden. Dat is jammer omdat daardoor de bronzen gloed op dit kleine eendje niet meer te zien is. Voor Wolbert een wenssoort op zijn lijst, voor mij een aardige foto.


Wolbert is vandaag begonnen in Reeuwijk. Helaas heeft hij de Witkopeend niet gevonden. Gert en ik pochen een beetje dat het ons bijna altijd is gelukt het door ons zelf ontdekte eendje te vinden. En omdat ik Gert toch naar Reeuwijk moet brengen..... Een half uurtje later turen we dus over de plas, maar geen Witkop. Wel duizenden andere eenden, en een IJsvogel die op een paar meter voor ons komt zitten. Helaas was alles al ingepakt, maar de blauwe vogel geeft een mooi einde aan de dag, die daadwerkelijk aan het uitgaan is met een prachtige rode lucht boven de Reeuwijkse plassen.

Ik zet Wolbert in Woerden op de trein, en ben weer eens veel te laat voor het eten. Morgen weer regen, dus wat geeft het.......

7 opmerkingen:

Loes Belovics zei

Huiskraaien, nooit van gehoord, dacht eerst dat je een geintje maakte. Maar wat een prachtige en fantastische belichte platen van deze kraai!
Groet
Loes

ps
Zie dat bij jou de woordverificatie aanstaat, die is de laatste tijd nauwelijks meer te lezen, mocht je hem willen uitschakelen, kijk dan hier even:
http://belton-loes.blogspot.com/2012/02/woordverificatie-schakel-hem-uit.html

Loes Belovics zei

Even checken..
yes ! geen onleesbare lettertjes, hoera!

PW Fotografie zei

Dank Loes!

Gonnie van de Schans zei

Ook voor mij is de huiskraai helemaal nieuw. Mooi met die blauwe veren op de schouders. Je hebt ze er knap op staan. Ook de rietgors is een pracht laat geworden. Jammer van de baardmannetjes, die zijn ook zo prachtig.
Groeten, Gonnie

Incanto Images Fotografie zei

gelukkig heb je de baardmannen wel gezien, dus je bent wel vrolijk vertrokken, wat is het een vrolijk geluid wat ze maken. Een huiskraai uit India, nog nooit gezien, maar het is een mooi beestje..je bent aardig op stap geweest..;-) met mooie resultaten thuis gekomen..

Groetjes Von

Maria zei

He...Je Blog helemaal in een nieuw jasje! Leuk.
En ook weer een heerlijke dag geweest.
Die buffelkop is wel heel mooi hoor (ook al mist ie de zonnegloed)
groetjes
Maria

PW Fotografie zei

Hallo Paul,

leuk stukje heb je geschreven over onze ontmoeting en verder verloop van de dag!
Nogmaals bedankt dat ik mee kon rijden!
Die Witkopeend is helaas een dagje te vroeg vertrokken. Erg jammer, maar die komt vast wel weer een x op m'n pad.
Ik las dat de volgende zeldzaamheid zich alweer had gemeld bij die plas. Gaaf hoor! Wordt tijd dat die zich een keer gaan ontdoen van hun savehaven in de Biesbosch.

Als jullie een x richting de Veluwe komen voor die Appelvinken en andere gave soortjes moet je maar contact zoeken.

Groeten Wolbert