zaterdag 6 augustus 2016

Hans!

Vrijdagmiddag, 5 augustus:
Ik zit lekker op de bank als Hans Russer mij belt. Hans en ik werken vaker samen als er in de regio weer eens een fijne soort is geland. Dan helpen we elkaar bij de poging een "afwijkende" soort op naam te brengen. Twee weten meer dan één, dat idee.

Hans staat deze keer in Ruygeborg, bij Nieuwkoop. Hij kijkt naar een afwijkende Goudplevier: te donker en te klein. Met het boek erbij komen we op een Amerikaanse of Aziatische Goudplevier, waarlijk een bijzonderheid voor onze regio in het binnenland. Ik ga dus naar Hans toe.

En ik niet alleen: Robert en Frank van der Meer stappen bij mij in, en als we aankomen zijn er nog een stel vogelaars die op de melding zijn afgekomen. De vogel zit echter ver weg, en het is lekker weer waardoor de trillingen het kijkerbeeld vervagen. Na een uurtje bereiken we dan toch overeenstemming: Aziaat! Een nieuwe soort voor de regio!Geen beste foto's dus. Samen met de jongens gaan we weer op huis aan, maar na een paar kilometer belt Hans. Ik verwacht een discussie over de determinatie, en zeg quasi vrolijk: "Ha Hans, waar gaan we nu naartoe?" "Jonker, Klein Waterhoen" zegt Hans, geheel onverwacht. We schieten in de lach; het zou toch niet, twee knallers op een middag? Ik keer de auto en rijd naar de Groene Jonker waar Hans dapper probeert de vogel weer in beeld te krijgen. En dat lukt. Kort maar duidelijk zien we een Kleinst Waterhoen! Niet nieuw hier, maar wel uiterst zeldzaam. En minstens net zo leuk al een Klein Waterhoen.....

En deze komt wel redelijk op de foto. Net als een Waterral die onverstoord door het beeld stapt. Zo is de luie middag dus een actieve spannende middag geworden, waarbij ik te laat aan tafel ga voor het eten. Maar dat geeft niks!

Waterral
Kleinst Waterhoen

1 opmerking:

Maria zei

Wat een knallers hè!! helemaal top!
En je waterral en het kleinst waterhoen staan er mooi op!
Toch fijn dat Hans alarm slaat bij aparte beestjes. Ook hij staat er leuk op ;-)
Wat een heerlijke vogelmiddag.
groetjes,
Maria