zondag 8 februari 2015

Zoeken

Leuke soorten in de regio deze week: bij de Jumbo spreek ik Kees de Leeuw die mij een foto toont van een Zeearend bij Nieuwkoop, in Alphen dus de Kleine Burgemeester en vanmorgen meldt Gert Vonk vierhonderd Kleine Zwanen bij Polsbroek. Op pad dus.

Gert is al vertrokken als ik bij het natuurreservaat Polsbroekerdam aankom, en de Zwanen zijn ook al het water af. In de verte zie ik een groepje vliegen dat later nog vlak boven mij over vliegt. Maar niet het aantal waarop ik hoopte.

Ondertussen zie ik samen met een collega vogelaar een Roerdomp het riet in wandelen, en daar wil ik wel een plaatje van...


De vogel is mij te snel af, maar tijdens de speurtocht naar die reiger vliegt een Velduil op. En nog één, en dan nog drie. Dat is geluk hebben, want er zijn veel liefhebbers die ettelijke malen de soort hebben gezocht, maar niet vonden. Het is allemaal op afstand en uit de hand gefotografeerd, maar ik ben wel tevreden.

Twee uilen landen op een weiland, maar zitten te ver voor een goede foto. Ze zijn zo wel fijn te bekijken door de kijker, en dat is ook wat waard.

Dan door naar de meeuw waar ik vrijdag ook al naar keek. Onderweg pik ik Gert op om gezellig samen te zoeken in de meeuwengroep op het industrieterrein de Schans. Naast de vuilstort treffen we ook Peter Paul Schets en nog wat anderen, maar de Kleine Burgemeester komt niet in beeld. Wel zien we in gezelschap van een stuk of zes Ooievaars twee Geelpootmeeuwen, en dat is in onze regio ook best een leuke soort om tegen te komen.Na een uurtje turen geven wij het op. Gert wil voor zijn jaarlijst graag nog even een Wilde Zwaan spotten, en dus rijden we de polders tussen Alphen, Aarlanderveen en Bodegraven door. We hebben geluk: langs de weg staat een groep zwanen met twee Kleine en elf Wilde, en een paar Knobbelzwanen. Leuk om zo het verschil nog eens goed te zien.

Veel geel: Wilde Zwaan
Weinig geel: de Kleine Zwaan

We zijn toch onderweg, en sturen de Meije door naar de Nieuwkoopse plassen waar Kees dus de Zeearend heeft gezien. Ook daar wandelen en turen wij een uurtje, maar bij de Aalscholver-kolonie vliegen alleen Buizerds. Wandelende kinderen trekken een dode Snoek uit de sloot die ik dankbaar op  de foto zet. 


1 opmerking:

Maria zei

Tjonge, tjonge dat is niet mis!Een mooie dag!
groetjes,
Maria