woensdag 8 oktober 2014

Plukje veren

Natuurlijk heb ik sinds maandag -na de ontdekking van de Witkruintapuit in Oegstgeest- alle berichten gevolgd. Natuurlijk wilde ook ik gaan kijken, maar het werk zat in de weg. Maar, vandaag ben ik vrij om te klussen aan de logeerkamer, en dan moet je even pauze nemen. In de regen, dat wel.

De vraag is niet of het een Witkruintapuit is. De vogel komt normaal als standvogel voor in Noord Afrika. Dan vliegt zo'n beest niet zo maar naar Nederland. En het gerucht is dat er een paar van deze vogels uit Avifauna is gestolen en is aangeboden op de illegale markt. Zou deze dus aan de boeven zijn ontglipt? De vogel is niet geringd, maar dat is niet raar; je kunt een gemerkte vogel natuurlijk niet verkopen. Verder valt op dat het beest wat "mottig" is, wat bij slecht gehuisveste vogels ook niet vreemd is. Maar ja, dan is de staart vaak ook beschadigd, en dat is bij dit exemplaar dan weer niet het geval. Dus…. ik neem mijn pauze in Oegstgeest vandaag.

Als ik aankom staat er al een behoorlijke groep vogelaars. De zeldzaamheid -deze is de eerste ooit in Nederland die vrij is gezien- zit tegen de nok van een dak. Op de lijst is de soort dus binnen, maar de foto is matig.

Samen met een man of tien wacht ik op de volgende verschijning, want het beestje is een tuin ingevlogen. Een uurtje later pas komt hij kort op een schuurtje zitten, en ik mis de kans. Dus wacht ik nog een poosje schuilend voor de gestage regen. En dan komt de vogel terug.
Ook geen wereldplaten en dus blijf ik nog even hangen. De vogel komt weer tevoorschijn als het een beetje begint op te klaren en de vlinders beginnen te vliegen: voer voor deze soort! We volgen de Witkruin bij zijn pogingen waarbij hij regelmatig landt op de balkons van de gebouwen. Na nog een half uurtje moet ik toch echt weer aan het klussen.Op de terugweg check ik nog even een Bladkoning in Alphen aan den Rijn. De door Ken Kraaijeveld gemelde vogel is voor mij nog een nieuwe regio- en fotosoort. Ik heb geluk: ik zie de vogel kort in een boom verscholen zitten, en druk af.


Niet heel duidelijk, maar wel de eerste Bladkoning die ik op een foto heb gezet. En dan ga ik echt, als een gelukkig man, weer aan de witkwast. Fijne pauze!


3 opmerkingen:

Maria zei

Wel een heel grappig vogeltje! (Ik dacht dat je al een witkruintje had ;-)
de blako is ook niet mis!
groetjes,
Maria

Unknown zei

Leuk dat je hem terug hebt gevonden Paul (die blako, niet die suffe escape)

bruidsfotograaf zei

leuke foto's!!!