zaterdag 9 augustus 2014

Hard werken

Toch maar weer: in Ommen zit de Sleedoornpage en in Kootwijk de Kleine Heivlinder. Je wordt er toch een beetje fanatiek van, als er ergens een soort zit die je nog nooit hebt gezien en het is lekker weer, misschien wel voor het laatst deze zomer.
Gaan dus, samen met Gert Vonk die minstens zo gedreven is, een paar honderd kilometer naar de mooiste plekken van Nederland. Want dat is dan ook wel weer zo.

Eerst zoeken langs de Beerze bij Ommen. Het stikt er van de Breedscheenjuffers en Hooibeestjes. Hier en daar een Bruine Vuurvlinder, ook nog niet zo lang op mijn lijst en ook behoorlijk bijzonder. En het stikt er van de Sleedoorns en Braam. Als snel loopt het bloed uit mijn schenen, maar door de Brandneteljeuk merk ik dat niet. Ellende dus. En dat meer dan twee uur lang want de Sleedoornpoage blijkt een lastige klant. Uiteindelijk en zeer tot onze opluchting vindt Gert één page. Een wat flets ding en dus een mannetje. Op een bloem (en wij zochten in de Sleedoorn….).


Breedscheenjuffers in verschillende leeftijden, en met een prooi


Bruine Vuurvlinder
Het eerste beeld
En eindelijk de Sleedoornpage met de sierlijke puntjes

Veel later dan we hadden gehoopt kunnen we door naar Kootwijk. Tegen vijf uur in de middag zijn we op de zandverstuiving waar ik als kind menig vakantie doorbracht. En gelukkig gaat het vinden van de vlinder wat vlotter dan eerder deze middag. En toch nemen we even goed de tijd om de vlinder zeker te determineren: in de schaduw van de weinige bomen vliegen ook veel gewone Heivlinders, en de verschillen zijn subtiel terwijl de vlinders nauwelijks meer van zich laten zien dan de buitenkant van de onderste vleugels. Een klein geel rondje om de stippen op de bovenste vleugel en een klein stipje op de ondervleugel maken het verschil. Schuw blijken de vlinders hier niet; regelmatig landt een exemplaar op ons, zoals hier op de hand van Gert.

Echt een lijstsoort, want de pracht van de Sleedoornpage heeft de Kleine Heivlinder niet. Al is deze wel een stuk zeldzamer.


2 opmerkingen:

Maria zei

Wéér een geslaagde dag! Een Kleine heivlinder zien is niet mis, maar die Sleedoornpage is echt een juweeltje!
TOP.
groet,
Maria

Maria zei

Vergeet ik nog je Bruine vuurvlinder te roemen!! Geweldig om die te zien.
groetjes,
Maria