dinsdag 12 juli 2011

Willem

Als ik de Zeelandbrug oprijd, realiseer me heel goed dat ik op avontuur ben: ik ga op zoek naar de Aziatische Goudplevier zonder dat de vogel vandaag gemeld is. Nou is het ook niet heel riskant want gisteren zat ie er nog, en anders is er in Zeeland altijd wel wat te zien.


Ik rij naar Colijnsplaat waar de vogel zou kunnen zijn. Eerst naar de Schor Oesterput. Ik tref daar Willem Hendriks, een klein "pratertje" van twaalf jaar. Leuk, omdat hij mijn foto van de Scharrelaar tot foto van de dag heeft bestempeld. Hij praat er honderd over uit..... Samen zoeken we het gebiedje af, maar geen Aziaat. Wel een stel Wulpen en ander spul.

Ik zeg Willem gedag en ga een stukje terug, naar Wanteskuup. Voor een vogel een klein tikje, dus wie weet. Hier zit ook de Grote Geelpootruiter nog wel eens.
Op eilandjes enorme aantallen Visdiefjes, Aalscholvers, Scholeksters en Tafeleenden, en op de slikken Tureluurs, Grutto's en Kemphanen. De verschijning van een klein vaalbruin steltlopertje doet me in mijn boek duiken. Ik kom tot de conclusie dat ik een Gestreepte Strandloper zie (wat ook kan, want anderen waarnemers denken dat ook). Maar, geen Goudplevieren of Geelpoot. Wel het krapste kijkscherm van Nederland waaronder prachtige bloemen staan.Telkens Waarneming checkend of ie ergens anders toch gezien is, geef ik Zeeland op.  Er schijnt een tweede exemplaar bij de Slikken van Flakkee te zitten, en dat is onderweg naar huis best even te doen.
In een bocht van de Herkingsezeedijk prop ik mijn auto tegen een hek, en klim een dijk over. Geweldig gebied! Maar ook groot! Op de gok zoek ik met de telescoop door het gebied, begeleid door twee Graspiepers die zich zorgen lijken te maken en mij graag weg willen hebben.
In de verte ontdek ik een grote groep Goudplevieren, prachtig in zwart zomerjacket. Er lopen wat jongen bij, wat het zoeken naar de Aziaat alleen maar lastiger maakt. Ik weet dat de Aziatische Goudplevier wat kleiner is en een wat andere tekening op de rug heeft maar verder zie je niet veel verschil. In de hele groep ontdek ik inderdaad een kleiner beest. Op deze afstand en met deze wind kan ik de rug niet goed zien. Ik gok het er op.... Verder rondkijkend vind ik nog een dood rund, een Bruine Kiekendief, een Torenvalkje (jaagt de plevieren weg!) en ganzen en Bergeenden. Maar vooral de geweldige ruimte is mooi.

Zoek de Aziaat onder de Goudplevieren...


Als het begint te spetteren laad ik mijn spullen weer in. Het is al spits als ik langs de prachtige Hellegatsplaten rijd. Talloze Brandganzen en Lepelaars in gezelschap van runderen. Je mag niet stoppen (tenzij je bijdehand genoeg bent om de ventweg te nemen...) dus het gebied glijdt voorbij.

Een spontane opwelling met veel kilometers en een paar geweldige waarnemingen. En een fan! Het is nu al een lekker weekje!

 
Tuinfoto met macro, omdat ie zo kleurig is....


1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk dat je mij bij je blog zet :)

Groetjes willem