zondag 17 september 2017

Jagen

De herfst lijkt echt begonnen, maar dat weerhoudt mij er niet van om samen met leerling-vogelspotter Liesbeth een regenwandeling te maken op de Zuidpier van IJmuiden. Een leuke zaterdag-wandeling want het is rustig en er zijn veel steltlopertjes.

We beginnen met het besluipen van een fijne groep Drieteenstrandlopers, altijd leuk. Een paar Grote Sterns en wat Kemphanen, Bontbekken, Steenlopers en Bonte Strandlopers maken het nog leuker.Als je maar rustig aan doet, zijn de vogels best te benaderen. We blijven een poosje rustig staan en dan lopen de Drietenen uiteindelijk op een paar meter langs ons.Dan het strand af, de pier op. Bosjes Steenlopers schuilen tegen de wind, een Tapuit vliegt plagerig voor ons uit,  en de jonge meeuwen zitten arrogant op de keien. Dat verandert als plots een Grote Jager van zee verschijnt: paniek, vooral voor één meeuw die de jager achter zich aan krijgt. Het is weer een boeiend schouwspel waarbij de jager als winnaar uit de bus komt, en uiteindelijk landt. Even later blijkt Liesbeth een snelle leerling: zij meldt de tweede Grote Jager en spot een Gewone Zeehond, wat opnieuw aardige plaatjes oplevert.

Op de terugweg treffen we nog een paar Rosse Grutto's en zie ik de eerste Grote Mantelmeeuwen. Al met al genoeg te zien terwijl de zon weer doorbreekt.

Fijn dagje dus!

1 opmerking:

Maria zei

Wow, heerlijke soorten en leuke foto's van de drietenen, rosse en bontje ( en portret foto 10, mooi!), maar de grote Jagers!!!Oef, dat is wel heel fijn. tzzzzz....geweldige waarneming én platen!!
groetjes, Maria