maandag 19 oktober 2015

Goudhaantjes

Dutch Birding op Texel. Vier dagen lang lekker buiten spelen samen met Gert Vonk terwijl onze dames de winkels leeghalen en voor koek en zopie zorgen. Goeie deal!

Het weer valt niet mee. Regelmatig regenen we flink nat, en de foto's zijn zwartwit. Dus staat het foto's maken op een laag pitje en zijn we vooral aan het vogelen. Samen met heel veel vrienden die dit weekeinde ook op het eiland doorbrengen.
En het stikt wekelijk van de vogels: de trek is hier goed op gang, met vooral Koperwieken en Goudhaantjes. Duizenden! In sommige struiken zitten zomaar tien van die charmante kleine vogeltjes. Vaak samen met Roodborsten waarvan er ook heel veel zijn geland. Maar het is het weekeinde van de Goudhanen.
Gert wijst een Spreeuw aan....
Ondertussen dippen we het een en ander, waaronder een Zwartkeellijster (echt balen!). Maar de meeste dips zijn nog wel te herstellen. Tot drie keer toe missen we de Siberische Tjiftjaf, niet nieuw voor mij maar wel leuk voor op de Texellijst, en uiteindelijk krijgen we de vogel toch in beeld.

Een Bladkoning houdt ons bezig op een paar honderd meter van ons huisje. Ook zo'n soort waar je uren voor kunt gaan staan zonder een behoorlijke foto. En er zijn meer leuke soorten, als de Grauwe Franjepoot, de Strandleeuwerik, de Ruigpootbuizerd die wordt achtervolgd door een stel Velduilen en de Zwarte Rotgans. Op dag 3 is een vlucht Kepen eigenlijk het meest indrukwekkend: een vlucht van oranje en zwart boven een veldje met uitgebloeide planten. Prachtig om te zien.

Vervolgens houdt een natgeregende Tapuit ons lange tijd bezig: Het beestje ziet er in onze ogen zo afwijkend uit dat we even hopen dat we eindelijk zelf eens iets heel bijzonders hebben gevonden. We roepen de hulp in van de App-groep, en de uitslag van de deskundigen is ontnuchterend: toch een natgeregende Tapuit....die uiteindelijk via een mast uit beeld gaat.De Ruigpootbuizerd met een Velduil boven de Tuintjes
Deze Keep viel bijna dood voor onze voeten.... 

De dag van vertrek is eigenlijk de leukste: de dames gaan vast het eiland af, en Gert en ik zoeken de "Blako" nog eens op. Het beest gaat nu makkelijker op de foto, net als de Vuurgoudhaan die ook op ons park rondzwerft. We rijden nog één keer richting de vuurtoren, waar we een stel kraaien een duikvlucht naar een top van een duintje vlakbij zien maken. Altijd verdacht! Ik vind een goed verscholen Velduil, lekker dichtbij. Goed zoeken maar......

Zoek de uilWe blijven aan de noordkant om nog even een groep Gorzen uit te pluizen. Daarin blijken, naast de Rietgors, ook een IJsgors en een Dwerggors te vliegen. Ook weer leuk voor de jaarlijst! Op de foto gaan de vogeltjes niet, maar het is een leuk uurtje duintje op, duintje af.

We besluiten naar de boot te gaan, maar een berichtje doet ons toch nog even het Krimbos ingaan: een Siberische Boompieper komt ook op de Texellijst. Onderweg naar de auto piept een Pallas' Boszanger in de Tuintjes, een duingebied bij de vuurtoren, dus gaan we terug, de verkeerde kant op. Maar dat geeft niet. We vinden de vogel gemakkelijk in gezelschap van tientallen andere volhouders. De vogel foerageert als een gek, niet vreemd na een tripje vanuit de Russische steppe. Een prachtige, drukke zeldzame afsluiter!


Uiteindelijk nemen we achterin de middag toch een boot het eiland af. Ik voer het overgebleven brood aan de meeuwen, en houd daaraan een leuk plaatje over met de TESO-veerboot als achtergrond.


Een weekeinde zonder nieuwe soorten voor mijn Nederland-lijst, en toch best succesvol. Nu nog even hopen dat de Vorkstaartplevier in Zeeuws Vlaanderen nog even blijft zitten....... Dat was net even te ver vanaf Texel.....


2 opmerkingen:

Marianne De Vogelkijker zei

Dat leest weer heerlijk weg en inderdaad indrukwekkend dat veld met keepjes. Het weer was inderdaad wel een beetje triestig, net als die Tapuit. Jammer dat er geen nieuwe soort aan je lijst is toegevoegd maar aan de andere kant; je hebt er al meer dan genoeg ;-). Succes met de Vorkstaartjes!

Groetjes,
Marianne

Maria zei

Om jaloers op te worden ! Smullen hoor van die Texeldagen en je hebt er hele leuke foto's aan overgehouden.
De zoekplaat van de velduil vind ik heel erg leuk:-)
fijn weekend,
groetjes,
Maria