maandag 24 mei 2010

Wachten

Van gisteren: de Grauwe Vliegenvanger in het Linschoterbos:


Gisteren was de dag van "net niet". Op zoek naar de Wielewaal in het Linschoterbos en 's middags de Potterskade in Woerden. Veel gezien, veel gehoord, maar geen goede foto's. Die Vliegenvanger kon net....

Vandaag:

08.45 uur.
Gisterenavond is er een Vale Gier in de buurt (Gouda) gezien, en ik heb dus alles klaarstaan om uit te rukken. Ik wandel een stukje met de hond en probeer in het frisse licht de Huiszwaluw weer eens goed op de plaat te zetten. Als je nog geen last hebt van je nek: probeer dit eens! Razendsnel schieten de zwart-witte vogeltjes om me heen. Ik heb een wat kleinere lens opgezet, want anders krijg je die zwaluwen al helemaal niet in de focus. Maar het lukt in de buurt van een nest een paar foto's te maken. Niet helemaal scherp, maar herkenbaar.


Ondertussen vliegen er een paar Visdieven boven het slootje langs de polder Barwoutswaarder. Kijk; die blijven tenminste af en toe stilhangen om een visje te spotten. Ondanks dat ie de verkeerde kant opkijkt, krijg ik de kleine stern mooi op de plaat.In het gras vind ik een jonge spreeuw die er toch altijd weer wat vrolijker uitziet dan de ouders.


Aan de kant van de sloot ook nog allerlei moois: prachtige planten met als uitschieter de Gele Lis.

Ik heb contact met iemand in Gouda die net een Cetti's Zanger heeft gespot. Nog even wachten of de Gier nog tevoorschijn komt. Wellicht vanmiddag meer......

12.00 - 16.00 uur.

Ik wacht niet op de Gier, maar hou contact met de meldingen. Op aanwijzing van Sjaak Witteveen besluit ik naar Gouda te gaan om de Cetti's te zoeken. Ik rijd een stukje binnendoor, via Twaalfmorgen en de Reeuwijkse Plassen. Twaalfmorgen is bekend geworden doordat er regelmatig Steltkluten (zie oude foto) en Franjepoten aanwezig waren.

Nu niet. Wel drie Ooievaars, een dozijn Wulpen, een Zwarte Ruiter die niet zwart is, een stel Tureluurs en een paar Bosruiters, Kievitten en Grutto's. Vooral die laatsten laten zich goed horen, zittend op hekken of druk vliegend boven het weiland. In de rand van de plas zitten Grauwe Ganzen en ook nog een paar Brandjes.

Samen met een stel vogelaars zoeken we in de bosjes tegenover de plas hartstochtelijk naar de zangertjes die van struik naar struik vliegen zonder ook maar een tel stil te zitten. Met de mobiele telefoon, waarop wat zanggeluiden als voorbeeld staan, proberen we de determinatie: We tellen drie Bosrietzangers en een Spotvogel. Maar net als gister geen plaat....Ik ga door naar de plas Kalverbroek. Ik klim over een hek (mocht, echt...) en loop tussen de schapen door een landtong op waar eerder al Grote Karekieten zijn gespot. En ook ik vind ze, twee of drie, luid zingend en diep in het riet. Ik zie ze kort als ze een Rietgors verjagen, maar ook nu geen foto. Nu kan mijn Canon 7D ook filmen met geluid, dus als bewijs maak ik een filmpje van riet met karekiet-geluid. Je vindt het geluid hier: http://waarneming.nl/sound/4/4284.mp3 (ik hoop maar dat de link werkt).

Ik ga verder naar Gouda, waar ik terecht kom aan de rand van Goverwelle in een soort park. Ik wandel rond en een heel stuk van de plek waar Sjaak mij naartoe wees hoor ik het schelle fluiten dat ik eerder had opgezocht: Cetti's Zanger. Maar ik kan het beestje niet vinden. Veel Libellen, veel Fitissen, een enkele Tjiftjaf, een Heggenmus, Kleine Karekiet, een Sprinkhaanzanger en een paar vlinders, zoals het Bont Zandoogje. De Cetti's blijft uit beeld.

Onderweg terug verdwaal ik in een omleiding in Reeuwijk. Ach, in een mij onbekend straatje glimt een Gaai me toe. Ik maak een portretje want haast heb ik allang niet meer....


Geen opmerkingen: