zondag 17 januari 2010

Een dagje vogelen...Ik ben al lang niet meer aan grondig vogelspotten toegekomen, maar nu is daar verandering in gekomen. Samen met Robert, Peter en Frank van der Meer (zeer ervaren spotters met een enorme lijst waarnemingen, zie foto boven) op pad naar Alkmaar waar de Baltimoretroepiaal al een paar weken rondvliegt. We zijn dus geen echte "twitchers" want die gaan de eerste dag! Gevolg is wel dat er alleen relaxte waarnemers staan die elkaar de ruimte gunnen. We sluiten aan en kijken door een doorzonwoning naar de vogel die in de achtertuin op een voersilo landt. Niks voor de foto, maar de waarneming is een feit. Daarna wandelen Peter en ik wat door de wijk en zoeken de boom waarin de vogel veel is gefotografeerd: het blijkt een goede keus; de vogel verschijnt na een kwartiertje en ik kan rustig plaatjes schieten. Als de club doorheeft waar we zijn en massaal aanrent, verdwijnt de troepiaal. We zijn klaar en noteren nog even Putter, Groenling en wat soorten mussen op de lijst.

Het doel van de trip is gehaald, maar ik voel me goed en dus kunnen we door: op weg naar de zwarte Ibis in Noordwijk. Onderweg pakken we in een wak met heel veel eenden en Meerkoeten nog even een Witoogeend mee. Op het dak van een huisje aan het water zit een rare meeuw die mogelijk een Pontische kan zijn, maar we zijn onzeker ('s avonds op het forum van Waarneming.nl gezet en ja hoor: het is een Pontische meeuw volgens de kenners. Voor mij een nieuwe soort!). Op zo'n moment ben ik natuurlijk extra blij met mijn begeleiders want zonder die jongens had ik als beginner het op een jonge Zilvermeeuw gehouden......

De jonge mannen achterin Peters auto hebben de oogjes nog helemaal open en spotten bij de ingang van de Waterleidingduinen bij Bloemendaal een paar Kleine Rietganzen. Tussenstop dus en jawel, we zien 11 ganzen en een enorme goep Kramsvogels. Leuke "bijvangst". Ik laat in dit verhaal veel van de vogels weg die onderweg in de kijker komen, wel respectloos.... Dodaars, Smienten, Tafeleend, Vinken, Casarca, Koperwieken en talloze Kuifeenden, duiven en heel veel ganzen die gebruik maken van de in Noord-Holland zeldzame groene veldjes blijven hier onderbelicht......

Toen we op weg gingen vanuit Woerden presenteerde de Van der Meers een lijstje waarop de doelen (eventueel dus naast hoofddoel Baltimore) voor de dag stonden en de soorten die haalbaar moesten zijn. We rijden stapvoets van Bloemendaal naar Noordwijk omdat in de bosrand en sloten Houtsnippen en Bokjes voor het oprapen zouden liggen. Mooi niet! Niet één! Wel komen we twee volwassen Wilde Zwanen tegen met een aanhang van zeven grote jongen. Zeven!
Uiteindelijk bereiken we de Zwarte Ibis die druk etend in een bevroren slootje rondscharrelt. Je kunt er pasfoto's van maken, zo tam of lam is dat beestje. Maar wel mooi! In de omgeving vliegt een zwerm Kneutjes gillend rond. Leuk spel. Peter begint het heel koud te krijgen in de snijdende wind van het vlakke land: ik heb niet vaak iemand zo intens zien rillen.

Die Ibis was te makkelijk dus we kunnen nog even door. Op de wensenlijst van de broers staat ook nog de Witbuikrotgans waarvan er zes rondscharrelen bij Voorhout in de polder. Dat is bijzonder: het aantal is groot en tot nu toe zag je ze alleen in Texel en bij Den Oever.

Binnen tien minuten staan we dus weer in een polder te koukleumen terwijl de jongens ganzen tellen. Grauwe, Rot, Kleine Riet, Toendra's en Canadezen worden uitgebreid bestudeerd maar zitten ver weg, te ver voor goede foto's. De Witbuiken zitter er frontaal tussen, hebben dus! Natuurlijk maken we bewijsplaatjes voor Waarneming.nl. Via de mail discussieren we nog even heen en weer over een op de foto ontdekte Zwarte Rotgans, maar daarvoor is te weinig bewijs.
De aandacht ter plekke wordt echter vooral getrokken door een enorme zwerm Veldleeuwerikken - we tellen er minstens 250 - die continu wordt gestoord door roofvogels.  Drie Blauwe Kiekendieven, een Smelleken, Torenvalkjes, een Slechtvalk, een Buizerd en een Sperwer hebben het op de groep voorzien en jagen de leeuwerikken alle kanten op. Van een reguliere waarnemer horen we dat er ook een Velduil is gezien, zeer zeldzaam geworden in Nederland, maar we vinden die niet. Het wordt ook langzaam te donker en het begint te regenen. We gaan voor de ijzel intreedt. Thuis de oogst maar eens bekijken: die blijkt redelijk, maar het sombere weer eist zijn tol. Niet al te veel hele goede foto's. Maar ook wel weer een paar die de moeite dik waard zijn, al is het maar door de soort vogel.

Maar het belangrijkste: een heerlijke dag vogelen! Na al die tijd. Laat de spierpijn maar komen.