zaterdag 8 februari 2014

Kamikaze

Gert Vonk en ik gaan rijden op twee vage meldingen van de Roze Pelikaan: er vliegt een exemplaar rond bij Breda, en een andere is gezien bij Neeltje Jans. De melders geven steeds aan dat de vogels rondvliegen en dan is het maar zeer de vraag of we op het juiste moment op de juiste plek zijn.
We rijden ver naar het zuiden zonder keuze te maken in de hoop dat er een duidelijke plek wordt gemeld, maar die komt niet. Op de gok slaan we rechtsaf, Zeeland in.

Tot vlak voor Neeltje Jans komt die goede melding maar niet….. En dan vliegt er plotseling een Roze Pelikaan vlak boven de auto! Ik rijd de berm in en we springen de auto uit om foto's te maken van de vliegende reus. Wat een beest!Op deze foto blijkt dat de vogel is geringd. Toch een collectievogel?


De vogel vliegt een rondje tussen het vakantiedorp in Kamperland en de Deltawerken waarbij het beest heel riskant door de wieken van de windmolens vliegt. De ontdekking deed de adrenaline al stromen, maar deze manoeuvres zijn helemaal rete-spannend. Er staat veel wind dus de wieken hebben een beste vaart. Wat een gek!De Pelikaan vliegt opnieuw weg naar het oosten, in gezelschap van een paar meeuwen. Wij zijn een prachtige nieuwe soort rijker op onze levenslijsten, en dat terwijl we tegen beter weten in naar deze plek reden. Leuk!
(Thuis ontdek ik op de foto's toch een ring. Nu maar hopen dat de vogel als jong in het wild is geringd, want anders zal het toch een ontsnapt beest moeten zijn…… Duimen maar!)


Halverwege Neeltje zoeken we nog een keer de lucht af, maar de Pelikaan is weg. Een langs zwemmende Grijze Zeehond en een Kuifaalscholver pikken we nog even mee, en dan weer richting huis, natuurlijk via de Brouwersdam. Onderweg komt de melding van een Rosse Franjepoot vlak bij de Plompe Toren van Haamstede. Een korte stop -natuurlijk- voor deze zenuwlijder vlak onder de dijk.


Dan door naar de dam. Er zit van alles op zee, maar de IJseenden trekken vooral onze aandacht. Bijna op het strand laten ze zich prima fotograferen in gezelschap van een stel Zwarte Zee-eenden, Brilduikers en Middelste Zaagbekken.
Zo hebben we een geweldige middag vogelen achter de rug die we afsluiten met een blik op de lucht die nu toch wel donker wordt. Een Zeeuws plaatje. De laatste vogel van de dag is een Drieteenstrandloper, heel alleen op het strand. Ook mooi.

2 opmerkingen:

Maria zei

Rosse franjepoot en ijseend heb ik nog nooit mogen aanschouwen, Die Peli wel natuurlijk ;-) in Waverhoek! Maar zo'n reus te zien overvliegen is toch wel sensationeel !
Van groot naar klein, spectaculair en schattig.
groet,
Maria

Anoniem zei

Maar jij kan ├ęcht mooie vogelfoto's maken!