dinsdag 28 mei 2013

Collegiaal dagje

Vroeg op, en met twee collega's op pad om de Grauwe Kiekendief te gaan zien. Nico Feller en Marcel van de Craats plannen jaarlijks een vogeluitje waarvoor ik ben uitgenodigd.

We beginnen met de Bijeneters in Zeist, in de hoop dat daat een makkelijke prooi zal zijn. En dat is niet zo. Dus rijden we simpelweg door naar Drenthe, naar de geheime plek waar we inderdaad één exemplaar in beeld krijgen. Eerste nieuwe soort voor Marcel.

Dan door richting Groningen. Bij het Zuidlaardermeer pikken we snel even een Witwangstern op. En al begin je dan voor zessen met vogelen, het is al na de middag als we aankomen aan de zuidoostkant van het Lauwersmeer. Kieken kiek'n...

Jonge Buizerd om mee te beginnen
Het begint met een stel Bruine, en al snel vinden we een paar Grauwe Kiekendieven die een pracht vliegshow geven die we door de kijker mooi kunnen volgen. Fijn voor de jongens; doel voor vandaag bereikt. Ook leuk voor mij, al lukken de foto's niet helemaal...Wel aardige bewijsplaatjes.

Bruine Kiek met vijf "vingers"

De Grauwe Kiekendief, met de zwarte tekening op de vleugels (man boven, vrouw onder)
De Grauwe heeft vier "vingers"
De wegvliegende Roerdomp
We rijden door naar de noordwestkant waar een Amerikaanse Goudplevier te goed verstopt zit. Door naar de kijkhut Ezumakeeg. Daar is het scoren voor Marcel en Nico: Krombekstrandloper, Temmincks, Zomertaling, Drieteenstrandloper, Kleine Plevier, en zo nog een paar. Een opvliegende Roerdomp is mij bijna te snel af maar het lukt de reiger "in de rug te schieten". 

Wulpen 
Kleine Plevier
Telt ook voor de daglijst van 86 soorten: Wilde Eend
Rietgors
Boerenzwaluw
 Eigenlijk willen we naar huis, maar van lokale vogelaars horen we de plekjes voor de Wielewaal en het nest van de Zeearend. Foto's levert dat allemaal niet op, maar laat wordt het wel. Voor zessen van huis, en na elven thuis..... Een lange topdag voor ons allemaal!

Met je handen in de zakken genieten van het uitzicht? Of toch wild-plassen?

1 opmerking:

Maria zei

Oeps, ben benieuwd!
groet,
Maria