donderdag 1 juli 2010

In het land van de Bruine Kiekendief

Mijn broer Peter en zijn vrouw Lucie zijn fervente natuurwandelaars, en fotograferen ook nog. Je snapt de match! Af en toe mag ik met ze mee op pad; naar de Waterleidingduinen of een nachttocht op zoek naar uilen. Altijd gezellig. Deze keer had Peter bij een bevriende boer een uitnodiging voor elkaar gekletst nadat die vriend verraden had dat hij jonge Torenvalken en een nest van Bruine Kiekendieven op zijn land had.


Ik houd natuurlijk geheim waar het was, want verstoring is uit den boze. Met hulp van de boer hebben we voorzichtig een kijkje kunnen nemen. De Torenvalken zijn vliegrijp, dus daar kun je niet veel kwaad meer mee, maar de kuikens van de Kiek stonden nog onder fors toezicht van Pa en Ma, die ons zeer in de gaten houden en, alhoewel buiten bereik voor goede platen, permanent in de buurt blijven.

Diep in het riet schiet ik een paar plaatjes van het nest, geholpen door hoogte die de boer verschaft met een landbouwwerktuig waaraan de vogels blijkbaar redelijk gewend zijn. Vader jaagt rustig door en moeder keert achter ons weer terug naar haar jongen. No harm done, gelukkig.

Sowieso is het prachtig in de polder zo tegen zonsondergang. Vluchten Wulpen en Ganzen tegen de avondlucht, kwetterende Scholeksters die hun jongen onvindbaar verraden en jagende Boerenzwaluwen tussen de prachtige dikbilkoeien. Een paar Knobbelzwanen met jongen zwemmen dreigend langs de ..... Zwanenbloemen. Leuke avond!!

Geen opmerkingen: