Er zit geregeld een Klapekster in Nieuwkoop dus dat is een mooi begin van de rit. Daarna maar zien wat er in de polder zit.
Het druilt een beetje, en de twee pubermannen (oh, dit vinden ze niet leuk als ze dit lezen...) mopperen de hele dag een beetje mee met het weer. Links, rechts, willen de jongens, en Peter poldermodelt de groep de goede kant op. Maar, ondertussen kijken de jongelingen wel scherp naar wat er zoal in de polders zit.
De Klapekster is gelukkig snel gevonden. We zien 'm van ver in een boom, en later komt de vogel in de buurt zitten. Hij duikt af en toe het gras in voor een prooi, en lijkt er lol in te hebben steeds een paaltje verder te gaan zitten. We hobbelen er braaf achteraan tot we een plaat hebben.
In het gras vinden we ook nog een paar ganzen, waartussen een vreemde: een hybride tussen een Indische gans en wat anders. Een soepgans, volgens Frank....
Er volgen nog heel wat ganzen. In de buurt is kortgeleden nog een Roodhalsgans gezien die we best willen vinden. We rijden naar mijn idee kriskras door de polders van Woerdense Verlaat, Mijdrecht en Wilnis. Honderden, wellicht duizenden ganzen zien we. Grote Canadese, Toendrarietgans, Kleine Rietgans, Brandgans, Kolgans en natuurlijk de Grauwe.
Kollen met Brandjes op de achtergrond |
Toendrarietgans |
Kolganzen en een Kleine Rietgans |
Kleine Rietgans |
Tussen al het ganzengeweld zien we ook veel reigers: veel magere Blauwe en prachtige Grote Zilverreigers. Leuk dat deze zuiderlingen het zo goed doen in onze kou.
Wilde zwaan: veel geel op de snavel, rechts een Knobbelzwaan |
Kleine Zwanen, minder geel op de snavel |
Pijlstaarten uit een kwekerij....... |
De Kleine Zwanen vinden we bij Kockengen, waar we uiteindelijk uitkomen om de Roerdomp te vinden. Het licht is al minder, en vanuit de auto een Roerdomp in het riet vinden is lastig. Het is Peter die ons op de weg houdt én toch de reiger als eerste ziet. Het levert met enig geduld toch weer mooie foto's van deze schuwe soort.
Zo zijn we de dag lekker doorgekomen, al vinden we de Roodhalsgans en de Ruigpootbuizerd niet. Peter, dank voor het initiatief!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten