vrijdag 28 juni 2019

Lange avond

Heerlijk, die midzomer! En lekker warm ook. Precies zo'n avond waarop je makkelijk na het werk nog even naar Friesland kunt rijden om een paar dwaalgasten op te pikken voor de Nederlandse lijst. Gewoon om half zes 's avonds in de auto stappen en gaan! Het licht blijft immers nog wel even aan.

Dat is wat Gert Vonk en ik gisteren deden. Op weg naar de eerste Grijskopkievit in Nederland ooit. Met in de buurt -al is dat relatief- ook nog een Schildraaf. De eerste verdwaald vanuit het verste oosten van Aziƫ, de Raaf vanuit Midden-Afrika. We zetten eerst in op de Aziaat.

Na een kleine twee uur sturen sluiten we aan bij een groep veelal bekende vogelaars, ergens aan een weiland bij Workum. De vogel is snel in beeld maar loopt op afstand tussen de vele weidevogels die in Friesland nog volop aanwezig lijken. Een bijzondere vogel dus, maar niet erg goed te fotograferen. Natuurlijk maak ik toch plaatjes, als bewijs.We kletsen nog even bij, en besluiten naar de Schildraaf te gaan zoeken bij Burdaard. Ook Friesland, maar toch nog een klein uur verder rijden. En de vogel is al uren uit beeld; een gok dus. Om een lang verhaal met leuke ontmoetingen met lokalen die vertellen hoe de vogel 'net nog hier zat' korter te maken: we kunnen de Schildraaf niet vinden.

Het is net na middernacht als ik de auto weer voor de deur zet. Een echte twitch met succes en een dip. Zo hoort het!