Overzichten vogels en foto's

Cuba 2019


Deelnemers: 
Tonny; vrouw van Wil, fotografe, ervaren vogelreiziger, altijd snacks bij zich.
Wil; ongeveer als Tonny, dat krijg je na al die jaren. Altijd even de excursies afbieren!
Dick; de lachende oudere fotograaf in het gezelschap. 

Jaap; ongelofelijk veel kennis, in een boekje met voorspellingen waar wat te zien is. Scherpe blik, meer dan 100 reizen.
Karl; tot in detail uitgevogeld hoe elke mogelijke vogel te determineren, een soort geweten bij elke waarneming.

Godfried; reisleider, spreekt vloeiend Spaans en regelt van alles en nog wat. Is zelfs gids langs de pleinen van Havana. 
En ik...... in dit gezelschap een beginner (pas mijn tweede vogelreis) en vertrokken met een haalbare ambitie: een foto van de Bee Hummingbird maken! 











Zapata Sparrow
Zapata Wren
Leuk te merken hoe tijdens een groepsreis iedereen zijn plekje verwerft. De één organiseert de stoelen in de bus, de ander tapt water, maar iedereen is tijdens het vogelen verzamelaar van soorten. Al dan niet op de foto. Vooral de eerste dagen gaat het vullen van de lijst vlot, later besteden we soms uren aan het vinden van die ene nog ontbrekende soort. Maar uiteindelijk halen we als groep alle haalbare endemische soorten van Cuba binnen!

14 Februari, Valentijnsdag, verzamelen wij ons op Schiphol voor de lange reis naar Cuba. Eerst naar Havana, dan door in een taxibus naar San Diego de los Baños in het westen van Cuba. Het is donker al we aankomen, en gaan naar bed!

Cuban Solitaire in beeld: bijzonder!!!
De volgende dag vroeg op. Natuurlijk zijn we gretig om lekker soorten te sparen. Bijna alles is immers nieuw, voor mij dan. De lijst vult zich vlot en we sluiten de dag met 61 verschillende soorten waaronder een paar mooie endemische species: Cuban Green Woodpecker, Fernandina's Flicker, Cuban Solitaire die prachtig zingt maar lang niet altijd in beeld komt, Olive-Capped Warbler, Cuban Blackbird, Cuban Bullfinch, Cuban Grassquit, Cuban Nightjar, Cuban Martin, Cuban Emerald en de algemene maar zo kenmerkende Cuban Trogon en Cuban Tody.

Dit alles speelt zich af in een gebied met Kalkbergen waar ooit Che Guevara zich verstopte. We bezoeken de grot waarin hij sliep, ook omdat daar nu unieke vleermuizen huizen. We bezoeken het gebied ook de volgende dag nog, op een andere tijd, om zo nog wat soorten te sprokkelen. De Giant Kingbird laat zich prachtig zien. Vervolgens stappen we in de bus naar Zapata Peninsula, het moerasgebied aan de Varkensbaai in het zuiden van Cuba. Dè plek waar speciale Zapata-soorten gevonden moeten worden, waaronder de Bee Hummingbird.

17 februari wordt voor mij de feestdag! De Yellow-headed Warbler komt in beeld, de Zapata Sparrow toont zich mooi, we zien en horen de Cuban Vireo en in een wat afzichtelijk achtertuintje zien we zes Bee Hummingbirds! Het weer zit niet mee en ik moet echt alle zeilen (=spullen) inzetten om het kleinste vogeltje ter wereld fatsoenlijk en gekleurd op de foto te zetten. Maar het lukt!






Als we aan het eind van de dag dan ook nog de zeer zeldzame Zapata Wren op de foto kunnen zetten, is de dag helemaal fantastisch. Godfried en ik vieren het in het warme water van de Varkensbaai!
Het is warm in Cuba, en ik sla de volgende morgen als enige de ochtendwandeling over. Daardoor mis ik als enige de Gundlach's Hawk. Jammer. Na het ontbijt trekken we een paar plekken langs waar we de Cubaanse duiven kunnen zien waaronder de Blue-headed en de Gray-fronted Quail-Dove.












Cuban Peewee: héé.....PW!






Ook "krabbelt' onze gids een Bare-legged Owl uit een dode palmboom, en komt de eerste Cuban Black Hawk in beeld. Op het park waar wij logeren vliegen de Cuban Parrot en de Cuban Parakeet rond, ook uniek. Tel daar de tientallen meer algemene en doortrekkende vogelsoorten bij op en dan heb je al een hele lijst met prachtige soorten. We verlaten het gebied na drie dagen met 135 soorten op de lijst.
Godfried spot een uiltje.....

Op de zevende dag, dus al weer halverwege de reis, stuurt onze chauffeur Victor de bus ver naar het oosten van Cuba. Lange zit dus met af en toe een stapje om even de plasjes af te kijken. Dat alles eigenlijk om twee soorten kraaien te zien; de Cuban Crow en de Palm Crow. Een Shiny Cowbird is een kado op de paardenfokkerij Finca la Belen waar we de nacht doorbrengen.

De volgende dag rijden we de lange rit naar Cayo Coco, een door een lange damweg verbonden eiland waar we in een exclusief resort aan de kust verblijven. Eindelijk heerlijk eten en servicegerichte mensen, want daaraan ontbrak het toch wel een beetje in Cuba. En vogelen zoals wij op Texel gewend zijn: telescopen op het strand, en struinen door de mangrove. De Orient Warbler komt op de plaat, en de intense zoektocht naar de Northern Flicker en de Mangrove Cuckoo levert resultaat. De Clapper Rail en de Cuban Gnatcatcher zien we voor de tweede keer, en met de lijst endemische soorten compleet nemen we rustig de tijd om betere foto's te maken van de rijkdom aan soorten in het noorden.






De laatste dag rijden we naar Havana waar Godfried de groep professioneel rondleidt langs de bijzonderheden van de stad en de bekende oude auto's die in Cuba heel normaal zijn. Na een laatste Mojito stappen we 's avonds in het vliegtuig naar Parijs waar we afscheid nemen van Godfried en waarvandaan we doorvliegen naar Amsterdam.

Moe maar voldaan kom ik thuis: ruim 4000 foto's rijker van in totaal 157 vogelsoorten. En met een hoop indrukken van Cuba. Fijne reis!

Alles voor de revolutie! 

1 opmerking:

Liesbeth zei

Heel leuk om te lezen. Prachtige foto's ook! Zeker een paar voor aan de muur in je nieuwe huis. X