Overzichten vogels en foto's

zaterdag 30 april 2016

Trek

Iedere dag is anders. En zeker in deze tijd waarin de vogels op zoek zijn naar voedsel om de reis te kunnen hervatten, of ze zijn op zoek naar een plekje om te broeden. In ons polderland betekent dat dagelijks nieuwe vogels bij de plassen. Sommige zullen blijven, andere zul je de rest van de zomer niet meer zien....

Leuk voor de regio-jaar-lijst, deze tijd. Ik zoek deze week een paar keer wat plassen af, en vind vooral bij Waverveen leuke soorten: Een paar Noordse Sterns voor de levenslijst, en wat bijzondere soorten voor het binnenland, en dus voor de jaarlijst: Zilverplevieren en de Rosse Grutto. De wisselend aanwezige Steltkluten blijven leuk om te zien.




Opvallend is het steeds maar verschillende aantal Regenwulpen. De ene dag niks, de volgende dag bijna honderd. En het aantal Grutto's valt ook op: het zijn er maar een paar. Hopen dat dat nog goed gaat komen deze zomer......




En het is weer Koninginnedag vandaag: de dag waarop al sinds mijn heugenis de eerste Gierzwaluwen boven de tuin vliegen. Ik had ze al eerder in de regio gezien, maar onze wijk-zwaluwen zijn stipt: vanmorgen tijdens het rondje-hondje vliegen de "Giertjes" voor het eerst dit jaar rondjes boven onze tuin, samen met de Huiszwaluwen die bij de buren onder het dak zullen broeden.




zaterdag 23 april 2016

Voor de lijst

In de Ooijpolder werd ergens deze week een Zwartkoprietzanger gevangen op een ringbaan. Heel bijzonder. De eerste keer dat zo'n vogel in Nederland werd aangetroffen.
In de dagen na de vangst wordt waarschijnlijk ook wel duidelijk hoe dat komt: Massa's vogelaars speuren het rietkraagje af waarin de vogel, nadat hij is losgelaten, af en toe zingt maar vrijwel niemand krijgt de vogel in beeld, laat staan op de foto. Als ze er al zijn, weten ze zich prima te verstoppen.

Ik rijd na een rustige start vanmorgen naar de polder bij Nijmegen. Als ik op de plek aankom word ik vrolijk begroet door Maurice "Elf" en Guus Peterse die met een vingertje omhoog aangeven dat de vogel zingt. Dat is -tegen mijn gewoonte om pas tevreden te zijn met een foto- voor vandaag een mooi moment! De soort mag namelijk ook op geluid worden herkend en aan de lijst worden toegevoegd. Nieuwe soort dus!

Samen met nog een stuk of twintig vogelaars, waaronder nestors  Frank van Duivenvoorde en Luuk Punt, blijf ik nog een uurtje tegen beter weten in in het riet turen. En: Niks! Ik pak mijn spullen in en rijd naar de Waverhoek. Daar tref ik ook bekenden (als de Familie Van Der Meer en de Familie Balm) die net als ik de Steltkluut op de regio-jaarlijst mogen bijschrijven. In het gebied loopt een fraaie jongedame rond, ook alweer zo'n gast die de zomer aankondigt. De laatste jaren treffen we deze soort vaker in ons gebied, maar het blijven toch behoorlijk zeldzame vogels! En ze zijn prachtig elegant. Fijn om de soort weer op de plaat te zetten!






Het beestje kijkt vaak naar de lucht, tussen het foerageren door. Ook wij speuren dan de lucht af maar zien niks bijzonders: een rover, of een aanstaande partner op komst? We gaan het in de gaten houden...


dinsdag 19 april 2016

Achter het riet

Een rustige wandeling in de Groene Jonker levert mij wat schimmige zangers op. Een Snor wil maar niet tevoorschijn komen, en een Sprinkhaanzanger (ik vind ze leuk!) en een (geringde) Blauwborst vragen veel geduld. Maar dan heb je ook wat. Daarbij gieren de eerste Gierzwaluwen over mijn hoofd: het begin van de zomer!










maandag 11 april 2016

Verjaardag

Het is vaker gebeurd dat ik op de verjaardag van mijn dochter (en van Gert Vonk, 58 alweer....) even op pad moest om een nieuwe soort te scoren. Zo ook vandaag. De op Texel gevonden Forsters Stern is voor het eerst in mijn vogelaarsleven in Nederland. Ik zeg mijn werk maar af, en ga; die 400 soorten vallen nu eenmaal niet in de schoot. Je moet er wat voor doen.

De hele weg naar de boot geen nieuws. De vogel is niet in beeld. Op de boot tref ik Ad van den Berge en Daniel Benders die net als ik het avontuur zijn aangegaan. Als ik vlak voordat we de boot afrijden nog even de site check, blijkt de vogel net weer teruggekeerd te zijn. Ik volg Ad die pittig het eiland over stuurt, en schuif aan bij een groepje vogelaars die de stern aanwijzen. Check!




Het beestje zit tussen een massa Grote Sterns die druk baddert, baltst en schreeuwt. De Amerikaan trekt zich er niet zoveel van aan, en poetst af en toe even mee. Ik maak rustig plaatjes van de vogel die op een kleine honderd meter van mij af zit.



Het is nu al prachtig op Texel. Hier in Utopia verblijven veel meeuwen en sterns, en heel veel Scholeksters. Een enkele Lepelaar en wat steltlopers maken het nu al een belevenis. En dan moeten de grote aantallen nog komen.






Ik klets nog even bij met mede-Costa-ganger Andre Sikkema en in het begin van de middag neem ik weer de boot naar het vasteland. Natuurlijk schiet ik nog wat beelden van de meevliegende meeuwen, dat is toch traditie.


zaterdag 9 april 2016

Pensionados

Voor de eerste keer dit jaar doe ik een rondje Groene Jonker, in de hoop alvast wat zangertjes te fotograferen, voordat ze het nest op gaan. Het is lekker weer, maar de wind is waarschijnlijk net effies te sterk; de Blauwborsten en de Rietzangers blijven laag in het riet, en de eerste Snor van het jaar hoor ik wel, maar zie ik niet.



Ik moet de boodschappen nog doen, dus stuur richting huis. Maar dan piept Kees Janmaat, de eerste vroeguittreder van vandaag: Vier Koereigers bij Wilnis. Nou heb ik deze week nog een Koereiger gezien, maar VIER! Ik sla linksaf en rijd naar de plek waar inderdaad vier van die kleine reigertjes in een weiland zitten. Ver weg, en vliegerig. Bang voor Buizerds. Maar toch........


En dan naar huis..... Ik ben op de terugweg van de boodschappen als Maria van Antwerpen, de tweede regiogenoot die vanwege de leeftijd veel tijd aan vogelen mag besteden, een Duiker piept vanaf de Haarrijnse Plas.
Mijn dochter pakt uit, en ik spoed mij naar Vleuten. Ondertussen bevestigen verschillende vogelaars de waarneming van Maria als IJsduiker, een grote duiker die voornamelijk in Noord-Amerika en IJsland voorkomt, en die af en toe in Nederland opduikt. En nu dus (voor de tweede keer) in onze regio!
Als ik aankom, samen met nog wat regiolui, zwemt de IJsduiker nog ver weg. Maar....langzaam komt de vogel al duikend onze kant op.


Ik ga aan de kant van de plas staan wachten tot de vogel, die steeds maar weer kreeften opduikt, dichterbij komt. Ondertussen geniet ik van een voorbij zwemmende Geoorde Fuut in zomerkleed.



Uiteindelijk vist de IJsduiker op korte afstand voor mij, en de zon breekt even door. Dat is een gelukkige en gezellige zaterdagmiddag!





We meppen Maria nog even vriendelijk op de schouders! Wat een leuke vondst voor ons binnenland!


vrijdag 8 april 2016

Naar

Ik ben niet tegen natuurbeheer, maar als ik tijdens een rondje Breeveldplas plots harde knallen hoor vind ik het toch minder normaal. Twee jagers hebben allebei vier schoten nodig om één Grauwe Gans uit de lucht te schieten. Ik kan een luid "prutsers" niet onderdrukken.




Ik ging even de eerste Visdieven bekijken. Dat is gelukt.

woensdag 6 april 2016

Koereiger

Gelukkig heb ik vandaag geen tijd om naar de Alpenheggenmus te gaan in Wassenaar: ik mag vanmiddag namelijk uit eten met mijn dochters, en daarna gaan we op bezoek bij Ali B. Wel heb ik in de ochtend even tijd om de Koereiger op te pikken die in het oosten van onze regio zit.

Het blijkt een vliegerig beest, en samen met Maria van Antwerpen en Huib de Rooij wacht ik rustig tot het kleine reigertje landt tussen de kalfjes. Dan maak ik de foto's die passen bij een Koereiger, op enige afstand. Totdat hij opvliegt....