Overzichten vogels en foto's

zondag 27 maart 2016

Langs de sloot

Het is een leuke tijd, zo vroeg in het voorjaar. Zelfs tijdens de hond uitlaten langs de polder zie je van alles. Al zitten er geen heel bijzondere soorten tussen.


Nog geen zwaluwen hier. Wel onrust in de wei door laagvliegende rovers, en in de sloot ruziƫn de Meerkoeten met iedereen. De Waterhoen verstopt zich voor de hond, maar de Blauwe Reiger blijft statig met de prachtveren wapperend staan waar hij staat. Hoog in de lucht alarmeert een Grutto. In de verte komen de buien aan.....







Zo gaat deze Pasen op aan zoektochtjes in de omgeving. Gisteren in Haarzuilens trof ik een prachtig mannetje van de Rouwkwikstaart, en ook bij de Haarrijnse Plas zijn de eerste tekenen van de lente geland. Tussendoor snoept de zomertijd een uurtje slaap af: op naar de zomer dus!




In de tuin wordt ook hard gewerkt aan het voorjaar:


donderdag 17 maart 2016

Zwaai

Op zoek naar de MiBo, de Middelste Bonte Specht, tref ik een bijna net zo zeldzame Appelvink. Hoog in de boom, zoals het hoort. Wel een vriendelijke vogel, ondanks de strenge blik: Zie hoe lief de vogel naar mij wuift....




zaterdag 12 maart 2016

Ver

De weg naar de 400 soorten is lang, soms letterlijk. Tijdens een spechtenzoektocht in Haarzuilens piept de Amerikaanse Tafeleend. Ver weg, in een kanaal tussen Noordhorn en Aduard. Vlakbij Groningen dus....

Tegen de middag stapt Gert bij mij in, en daar gaan we..... ruim twee uur sturen. Makkie op zaterdag. En als we aankomen langs het Van Starkenborghkanaal zit de eend aan de overkant in de schaduw. Maar, we hebben de rust toch nodig en wachten een poosje. En dat helpt: de eend zwemt samen met een paar Wilde Eenden onze kant op, en vliegt uiteindelijk op voor een boot in het kanaal. Zo zien wij in elk geval de eend van dichtbij, en we zien dat de vleugels gaaf zijn. Dat is belangrijk omdat nog steeds niet zeker is of het om een kweekeend, of een uit Amerika overgestoken exemplaar gaat. Wij houden het op het laatste, natuurlijk!





Leuke twitch! We rijden nog even de polder De Onlanden in, even ten zuiden van Groningen. De daar gemelde Steppekiekendief komt niet in beeld, wel een stel regiogenoten -zie de blog van Robert van der Meer- die deze zaterdag ook hebben gebruikt om een paar zeldzaamheden te checken in het exotische Noorden.


zondag 6 maart 2016

Echt

Echt waar: na de zonneschijn komt bij Waverhoek een enorme onweersbui opzetten. Dat geeft een mooi contrast met de opvliegende Grote Zilverreiger.