Overzichten vogels en foto's

zondag 29 juni 2014

Libellen

Vanmorgen rijd ik even naar Laren: even lekker naar buiten en op tijd thuis voor de wedstrijd.
In Laren, bij het bijna droge Laarder Wasmeer, vliegt de Zuidelijke Heidelibel. Een zeldzaam beestje voor Nederland en nog niet op mijn lijst.

Zwervende Pantserjuffer met tweekleurig pterostigma
Lichtblauw uiteinde: Tengere Pantserjuffer
Grote Groene Sabelsprinkhaan

Het is echt zoeken geblazen tussen het Pitriet. Gelukkig is er veel te zien. Tussen al het vliegend spul vind ik een paar juffers waarbij ik het boek even nodig heb: De Tengere Pantserjuffer had ik wel eens gezien, maar de Zwervende Pantserjuffer is ook nog nieuw voor mij. Een tweekleurig pterostigma (onthoud deze term als je aan deze diertjes begint, ze zijn belangrijk!), de vlekjes op de vleugels dus, is een belangrijke indicatie voor deze soort. Priegelwerk om dat allemaal te onderscheiden, maar wel leuk.


Witte vlekjes op de vleugels: Zuidelijke Heidelibel

Zwart pterostigma en veel meer zwart, gele rand in de poten: Bruinrode Heidelibel


Uiteindelijk vind ik vijf Zuidelijke Heidelibellen, soms in de war gebracht door de Bruinrode Heidelibel die ook hier rondvliegt. Lastig, maar de lichte pterostigma met de zwarte rand maakt het onderscheid eenvoudig. Ik zie kans om weer heel dicht bij de libel te komen.





Veel geleerd dus, en weer een paar macroplaten van nieuwe soorten rijker. Op naar de kwartfinale.

Hup Oranje!

zaterdag 28 juni 2014

Theater


De binnenstad van Woerden bruist in de zomermaanden: muziekfestiviteiten te over, de Vakantieweek en mijn favoriet is het Straattheaterfestival. Gewoon lekker de stad in, beetje rondschuifelen en koppen kijken. Altijd weer een hoog reünie-gehalte met oud club- en klasgenoten, nu met hun kinderen of "tweede leg". Ik hou ervan!



  









Ik ben er maar een paar uurtjes en zie dus lang niet alle acts. Maar wat er is probeer ik toch even te kieken, zoals Was XL. Zo'n typische act met veel fysiek en humorrijk acteerwerk. Of Beet, twee mannen die met snoep als aas het publiek vangen. Alleen maar blije gezichten eromheen. De steltloopsters nemen zelfs even de tijd om een pose te doen. Leuk hoor, in Woerden!



zondag 22 juni 2014

Platbuik

Het is rustig met vogels, en dan is deze zomerse zondag prima om te vlinderen. In Soesterberg vliegt een soort die ik al een paar jaar probeer te vinden: het Geelsprietdikkopje. Niet te verwarren met het Zwartsprietdikkopje of het Groot Dikkopje… De verschillen zijn miniem en zitten 'm in de geurstreep (een streep over de vleugel) en in de kleur van de sprietjes, natuurlijk.


Cathy -met verrekijker!-  en de hond mogen mee. Terwijl zij lekker wandelen kam ik de hei en de braam af. Voor het eerst dit jaar heb ik mijn macrolens weer eens op de camera geschroefd en zo zit ik op mijn knieën tussen de struiken. De scherpte van de lens en het mooie weer maken dat het weer erg leuk is om zo bezig te zijn.


Hooibeestje
Geelsprietdikkopje

Bladluizen met melkende mieren
Kleine Vuurvlinder
Zuringspanner
Groot Dikkopje
Zwartsprietdikkopje
Gehakkelde Aurelia
Nadat ik de drie soorten Dikkopjes en nog wat andere vlinders op de plaat heb gezet, struin ik de struiken af naar de Zandhagedis die ik ondertussen al een paar keer heb gehoord. Ik vind een stuk of tien van deze best wel forse hagedissen die rustig in het zonnetje zitten en goed te benaderen zijn als je maar rustig aan doet.



Op weg naar de auto vliegt plots een Platbuik door mijn beeld: ook een soort die ik nog nooit goed heb kunnen fotograferen. Ik ga er rustig voor zitten totdat het jonge mannetje in mijn buurt komt zitten. Door opnieuw heel rustig dichterbij te kruipen lukt het de Korenbout tot op twintig centimeter te naderen.





Tot heel dichtbij.


We laden de hond weer in en gaan tevreden aan de koffie. Wat een leuk uitstapje

vrijdag 20 juni 2014

Zuiderlijke Spotvogel

Zo af en toe vliegt een Orpheusspotvogel een beetje te ver door, of wordt ons land steeds meer een goede plek voor zuidelijke soorten? In Maarn zit de vogel aan de rand van een open plek in het bos lekker te zingen. Ik was toch in Driebergen en rijd even langs.


De vogel is makkelijk te vinden op geluid, maar is ook best sneaky waardoor ik toch even tijd nodig heb. Een Boompieper doet ondertussen dienst als model.




Twee aardige fotosoorten zo tijdens een middagpauze!

maandag 16 juni 2014

Knutjes

We zijn weer onderweg naar Nederland na een heerlijk weekje Noorwegen. Gert en Anja Vonk hebben Cathy en mij een groot deel van Telemark laten zien, rond het Nissedal. Gert en Anja hebben een passie voor Noorwegen waarmee wij graag eens kennis maken.


De haven van Hirtshals
Vanuit de prachtige hut -zo noemen de Noren een villa blijkbaar- maken we tochten door de uitgestrekte wouden waarbij we talloze meren en grote brokken graniet tegenkomen. We beklimmen het een en ander in de omgeving van Treungen waarbij mijn conditie weer eens ontoereikend blijkt. Maar het is prachtig als je op hoogte komt!
Natuurlijk heb ik fotospullen bij me waarmee ik de omgeving vastleg, en verder alles wat beweegt. Toch is vogelen hier best lastig door de uitgestrektheid van het land.

Ons plekje in Noorwegen
Waterzakken, maar één keer kunnen zien deze week
Witte Kwik
Ik gok Zilveren Maan
Rond het huis vliegen Bonte Vliegenvangers en Fitissen. Spechten te over maar lastig te zien. Overal waar we rijden vliegen de Witte Kwikken en de Kramsvogels op. De vogels zijn hier duidelijk wat schuwer dan bij ons.

De enige Eland die we te zien krijgen...
Tijdens de wandelingen treffen we een aardige Noor die we uithoren over de Auerhoenen die hier ergens moeten zitten, maar de man vertelt vooral het verhaal van zijn jagende (alle Noren lijken te jagen en te vissen) grootvader die in 1920 de laatste beer schoot. Trots toont hij zijn jagershonk met wapens, foto's en ski-monumenten. Hij laat ons wel een verblijfplaats van een Korhoen zien, aan de muur in de woonkamer…. De Auerhoen vinden we niet (alhoewel Anja en Cathy wel een hen zien tijdens hun wandeling vlakbij het huis…).

En de enige Korhoen, zoals Noren beesten graag zien...

Parelduiker
We bezoeken kennissen, Nederlanders (beter: Rotterdammers) Gerard en Jeanette die hier nu twaalf jaar wonen. Hun optrek met gasten-verblijven ligt midden in het bos, uitkijkend op een berg waarboven een Steenarend zou vliegen. Niet gezien, al is ie er vaak volgens Gerard, die ook vaak Elanden ziet.
Een tochtje met ons levert echter niets op. Zelf vinden we Reeën en Lemmingen, en Jeanette, die als creatief brein de omgeving naar haar hand zet, heeft op haar boerderij een nest Grauwe Vliegenvangers en wat aanloop van Eekhoorns. Qua "grootwild" hebben we het dan wel gehad, als is de hond van de familie ook indrukwekkend: een gekruiste wolf bewaakt hier de boel tot schrik van de lokale bevolking, en blijkt een knuffelaar.

Kunst van "Crea-Jeanette"
Veel Beversporen, maar geen Bever
In de tuin van Gerard en Jeanette
Brilduikerfamilie 
Prachtig weer in Kragerø

Zulk mooi weer!

Paapjes
Waar je lekker kunt zwemmen, volgens Gert "the Bomb" Vonk


Bomen hebben hier weinig nodig
Een lieverd, deze wolf/herder
In dit deel van Noorwegen komt dus van alles voor, maar zie het maar te vinden! Parelduikers in zomerkleed lukken nog wel, en een Brilduikermoeder met jongen. In Nederland niet te vinden, hier wel. Een Waterspreeuw houdt ons een poosje zoet en er zitten hier verrassend veel Oeverlopers in de bergmeren. Geelgorzen en Grauwe Vliegenvangers zijn ook nog wel te doen maar voor de grote hoenders moet je niet in juni komen. We vlinderen dus maar wat bij wat een paar Groentjes en de bij ons zeer zeldzame Zilveren Maan oplevert. Een Kuifmees poseert bij de pont van Gerard een poosje lekker voor de foto: mooi beestje.





We hebben acht dagen fantastisch weer wat voor mij onverwacht is. Rond de vijfentwintig graden en het wordt maar niet donker. Windstil ook, en dat levert een plaag aan Knutjes (speek uit Knoetjes), muggen van minder dan 2 millimeter klein die venijnig bijten.

Drieteenmeeuwen
Kuifleeuwerikken zijn ook in Denemarken heel zeldzaam
Goed, we zijn weer onderweg door Denemarken waar we op de heenreis nog de laatste twee Kuifleeuwerikken hebben opgezocht. En op de boot heen en weer pakken we een stuk of tien Noordse Stormvogels mee en in de haven blijken Drieteenmeeuwen te broeden. Al met al een aardige vakantielijst die ik zeker nog eens wil aanscherpen in het schitterende Noorwegen.

De villa, en het uitzicht in het midden van de nacht
In juni wordt het niet meer donker hier

Dank aan Gert en Anja voor de heerlijke week in het prachtige Noorwegen. Mocht u als lezer interesse hebben in de door ons bezochte plekken of de villa willen huren, neem dan gerust even contact op met Gert of mij.