Overzichten vogels en foto's

maandag 28 september 2015

Ik was erbij

Het is zo'n moment waar je niets anders aan hebt dan dat je kunt zeggen dat je erbij was: de supermaan die bloedrood kleurt tijdens een verduistering. Net als bij de Zonsverduistering doe ik een poging om het bijzondere moment op de foto te zetten.


In de avond stel ik mijn camera vast in, zet mijn wekker en om half vijf stap ik mijn bed uit. Buiten is het helder en fris en op dat moment zie ik de maan, die minder "bloedrood" is dan ik verwachtte. En vooral ook veel minder helder. Al mijn camera-instellingen zijn waardeloos en daarbij is de maan ook veel kleiner dan in de avond. Scherpstellen is uiterst lastig en de sluitertijden en ISO-waarde moeten experimenteel: Ik sta nooit midden in de nacht in de lucht te fotograferen.....


Wat mij opvalt is hoe snel de situatie verandert. Het licht verandert in een paar minuten en ook de stand van de maan verandert. Elke paar minuten schuift de maan mijn focus uit, wat dus steeds weer opnieuw instellen betekent! Tegen vijven schijnt de zon al weer zichtbaar op een randje van de maan.


Al met al geen hele scherpe plaatjes. De ruis stoort maar de "bloedmaan" staat op de foto. Ik duik na een half uurtje snel mijn bed weer in voor deel 2 van mijn nachtrust. Ik was erbij!

zondag 27 september 2015

Kleur

De koude nachten luiden de herfst in. Mijn ochtendwandeling besteed ik aan de spinnen die met honderden te zien zijn langs de slootkanten in mijn wijk. In het ochtendzonnetje en met al het vocht van de nacht is het een mooi schouwspel.



Een Strontvlieg wordt snel ingepakt



Aan het eind van de ochtend, na een poosje afwachten of de Aziatische "Robotap" op de Maasvlakte toch nog de kop opsteekt, rijd ik naar Waverhoek om weer eens te proberen de Baardman-man op de foto te zetten. Dat is zo'n foto waar ik al tijden mijn best voor doe, maar die maar niet voorbij kwam.
Het kost een paar uurtjes goed luisteren en kijken. In het gebiedje vliegen een stuk of zes Baardmannetjes rond. Steeds weer duiken ze na een vluchtje weer diep de rietkragen in. Twee keer heb ik een paar seconden om een vrijzittende vogel op de plaat te zetten: Gelukt!


Eindelijk een mannetje behoorlijk op de foto!


zaterdag 26 september 2015

Het kan niet altijd.....

Ik sta vanmiddag een paar uur in de Heemtuin in Gouda te wachten op een goed moment om de daar rondvliegende IJsvogels -toch altijd een feest om te zien- weer eens goed op de plaat te zetten. En dat lukt niet..... Ik zie in totaal drie van die "Blauwe Flitsen" maar in de buurt komen ze niet echt.




Als ik weer terug kom bij de auto zie ik dat ik een Aziatische Roodborsttapuit heb gemist, een nieuwe soort voor mij in Nederland. Morgen maar duimen dat een ritje Maasvlakte nog zin heeft.

zondag 20 september 2015

Oppassen

Altijd leuk als ons nichtje een dagje oppas nodig heeft. Gelukkig kiest zij uit de aangeboden opties voor Avifauna, een park dat ik door mijn vroege jeugd in Alphen goed ken. Alleen betalen we nu gewoon de entree......

Het blijft een dierentuin, maar wel een leuke dierentuin waarin vooral de vliegshow van de vogels ons pleziert. Maar ook het voeren van de Lori's en de Ringstaartmaki's zijn gewoon vermakelijk. En als altijd zoeken we de Kookaburra's, want zonder die "lachende" IJsvogels is een vogelparkdag niet af!

Ik maak met een standaardlens de plaatjes.














Zeer de moeite waard om eens naar dit park te gaan, en als je fotografeert, neem dan een beetje meer tele- mee dan de 105 millimeter die ik bij me had vandaag.

Niet dat je daar iets aan hebt als de vogels bovenop de lens gaan zitten...... (foto met telefoon door Manon).

vrijdag 18 september 2015

Visser

Ik ben toch in de buurt, en loop in Westbroek het Bert Bos-pad even af. Daar zitten de laatste week twee Visarenden, en dat is altijd weer leuk.

Ik hoef niet lang te wachten: binnen een half uurtje zie ik de twee Arenden rondjes vliegen over de Westbroekse Zodden, een plek waar ik regelmatig libellen zoek. Het duurt nog wel een half uurtje extra voordat één van de twee een beetje in de buurt komt. En uiteindelijk echt in de buurt!









zondag 13 september 2015

Lichter

Vandaag wandel ik een rondje Waverhoek. De weersverwachting was niet best voor dit weekeinde, maar het is gewoon lekker weer. Op de plas zit niet veel bijzonders, al zijn twee Bonte Strandlopers geen dagelijkse gasten hier. Een jagende Boomvalk jaagt de groep met Kieviten, Kemphanen, Goudplevieren en Watersnippen door elkaar.




Ik vermaak me een poosje met een Watersnip en het licht. Waarschijnlijk niet de beste vogelfoto's, maar wel mooi......vind ik.









zondag 6 september 2015

Strand lopen

Dochter Michelle is het zat: het slechte weer houdt ons vandaag niet binnen. We gaan samen met Russel lekker uitwaaien op de Zuidpier van IJmuiden. En met deze noordwestenwind chauffeur ik graag, wie weet wat er op zee vliegt....





Een wakkere Rosse Grutto toont de gebogen snavel


We zijn behoorlijk teleurgesteld als we ontdekken dat de pier is afgesloten. De zee is woest en slaat golven over de pier, dus we begrijpen het wel. We wandelen de kustlijn een stukje af, waar Bontbekplevieren, Drieteenstrandlopers, een Rotgans, wat Bonte Strandlopers en drie Rosse Grutto's op de foto gaan. Een clubje Strandlopers rust op de keien van de gesloten pier. Ondertussen spelen Michelle en de hond lekker met de wind. Een leuke zondagmorgen dus.



Als we terug lopen richting de auto komen de app-jes binnen: bij Camperduin is een Siberische Strandloper ontdekt. We zijn dus redelijk in de buurt voor die zeldzame vogel die in een groepje Bonte Strandlopers schijnt rond te stappen onder de Hondsbossche Zeewering. Michelle vindt het best dat we nog even doorrijden, verder Noord Holland in.

Ik stop bij toeval precies ter hoogte van de plek waar de groep strandlopertjes op een slikje staat. Het is niet echt eenvoudig om de dwaalgast uit Oost-Siberië te ontdekken, maar het lukt. Het regent ondertussen zachtjes wat foto's maken niet helpt. Maar met wat nabewerking is het onderscheid met de Bontjes best goed te zien: de pijlvormige vlekjes op de borst, de rossige zweem en het roestbruine petje komen op de foto's beter uit dan in het echt, in de miezer.






Ik maak een serie, en vertrek weer; we gaan de zeewering over en wandelen nog wat op het strand. Ook hier heeft onze hond het best naar zijn zin, en als we na een uurtje weer naar de auto gaan werp ik nog even een blijk op de aanzwellende groep vogelaars en de rij foutgeparkeerde auto's. Ik hoor later dat zelfs de politie heeft ingegrepen.....