Overzichten vogels en foto's

vrijdag 30 mei 2014

De Avonden

Het is niet dat ik niks heb gedaan, integendeel. De afgelopen tien dagen ben ik een paar keer op de telpost bij Lopik geweest en vooral 's avonds op pad geweest om hoenders en kwartels te zoeken.

Die telpost is toch wel een bijzondere ervaring: uren turen, in de hoop dat er wat van belang voorbij komt. Arjan Boele is eraan verslaafd. Ik maak vooral lege uren met een Kraanvogel als hoogtepunt. Niet helemaal mijn ding dus, maar als je aan het "jaarlijsten" bent, wel een goede manier om de lijst te vullen. Alleen heb ik het geluk niet tot nu toe.

De schemering brengt meer, al ben ik regelmatig zeiknat: ik schrijf de roepende Kwartel, Kleinst Waterhoen en het Porseleinhoen bij op mijn lijstje. Alleen de Kwartelkoning, die ook nieuw zou zijn geweest op mijn levensllijst voor de regio, krijg ik niet te horen. En overdag schiet ik af en toe een plaatje van meer gewone soorten.



Nu gelden er wel een paar regels rond het vogelen: Broedende vogels moet je met rust laten. En je moet op de paden blijven in gebieden die niet geschikt zijn om te betreden. En dat Kleinst Waterhoen en het Porseleinhoen zitten in zo'n gebied. Om te voorkomen dat -vooral fotografen hebben de naam de regels te negeren- de aantrekkingskracht van die soorten te groot wordt voor plaatjesmakers, worden die waarnemingen niet gepubliceerd. Maar in de regio weten we natuurlijk wel waar we moeten zijn, we houden het alleen een beetje voor onszelf.

En zo stond ik vandaag netjes op het pad, samen met Gert Vonk, de familie Van Der Meer en een paar toevallige voorbijgangers. Vier rondvliegende Witwangsterns zouden al genoeg zijn voor een leuke avond, en als Peter van der Meer dan ook nog een Porseleinhoen ontdekt is het gezellig feest. Het lukt zelfs wat plaatjes te maken van het verlegen hoen, dat ook nog wordt toegeroepen door een tweede die zich niet laat zien.








Ik ben voor het donker weer thuis vandaag. Lekker dat het eindelijk weer een zomeravond is.

woensdag 21 mei 2014

Groot

Ruim drie en een half uur doe ik erover om vanuit Zeeuws Vlaanderen thuis te komen: wat een groot land is Nederland toch!

De reis begint vroeg in de morgen nadat gisteren al wat regiogenoten de Oostelijke Blonde Tapuit bij Westkapelle hebben aanschouwd. Ik neem de dag vrij om deze bijzondere soort uit het Midden Oosten te gaan zien. Na een voorspoedige reis tref ik Piet de Poorter en Anton Duijnhouwer op de plek waar ik eerder al eens de Provençaalse Grasmus dipte. Maar nu niet: de bijzondere Tapuit vliegt vrolijk rond, parmantig poserend op de bielzen en stenen. Het lukt zelfs een boertje van dichtbij vast te leggen.









Ik wandel met PieterGeert Gelderblom en Anton nog een rondje langs de dijk, op zoek naar Zomertortel. Die zien we niet.

Maar wel een mooi mannetje Kneu en een Konijntje

Aan de andere kant van de Westerschelde is vorige week een Ross' Gans gezien, en ik ben toch in de buurt. Door de tunnel rijd ik naar Westdorpe, ook al zo'n plek met een historie. In de polder zie ik inderdaad witte ganzen: twee Sneeuwganzen, en een witte Soepgans. Nou mag je door de Sneeuwganzen niet klagen, maar ik had die tweede nieuwe soort in deze uithoek graag gevonden.



Terug door de tunnel, en dan begint het gedoe: A29 dicht door een ongeluk in een tunnel, dus maar door Zeeland. N59 dicht, dus door naar de N57. A15 file, A16 file, A20 file en A12 file. Ik ben blij als ik de afrit af ben. Wat een rit.

Brienenoord
Het eind in zicht, maar wel met 0 kilometer per uur

Ach, je bent een dagje uit. En de kleine Oostelijke Blonde Tapuit alleen maakt het de moeite waard!

zondag 18 mei 2014

Zomer

Twee korte trips naar Haastrecht en Nieuwkoop brengen eigenlijk niet veel nieuws; ik sta dit weekeinde te vaak op de verkeerde plek. Kan gebeuren. Dan maar de plaatjes van gewone soorten, en van een paar collectie-vogels die ik bij toeval tref. Maar…wat een weertje!!

Rosse Stekelstaart
Mandarijneend
Steltkluten, toch niet heel gewoon

Bosruiters en een Kemphaan
Lepelaars in de wind


zaterdag 17 mei 2014

Triple dip

Het is niet dat ik mijn best niet doe, maar die 177-ste is zo makkelijk nog niet. Gelukkig is het heerlijk weer dus het zoeken is geen straf.
Gisterenavond meldt Gert Vonk een Witvleugelstern bij Twaalfmorgen. Karren dus. Precies tien minuten te laat kom ik aan en zie de prachtige foto's van Gert. Dan komt de melding van twee Bijeneters in het Weegje bij Waddinxveen. Net te lang wachten we op de terugkeer van de stern, want ook bij de Bijeneters kom ik te laat. Net weg. Tel daarbij op dat ik gistermiddag ook een uur of wat heb gezocht naar de Witwangstern, en het is driemaal dippen. Allemaal soorten die ik graag als recordbreker had gehad. Gelukkig is er altijd een drukke Grutto voor de foto.




Vandaag nieuwe kansen, en op aanraden van velen voeg ik mij vroeg bij Arjan Boele op de trektelpost De Horde. Er is dan al een Ortolaan voorbij en twee Appelvinken zijn al noordwaarts. En daarbij blijft het. Ik ga door naar de Waverhoek om daar dan maar te zoeken naar iets nieuws voor de jaarlijst. En dat lukt; een Paap is de recordbreker, en zonder foto. Hier brengt een Blauwborst de verlichting.




Het bezoek aan de telpost werkt ook wel louterend: Arjan heeft een lijstje van 206 vogels in een jaar, maar die is niet geregistreerd in onze regio. Ik moet dus officieus nog een stuk of dertig soorten….

Vanavond loop ik een rondje Breeveld met de hond met een leuk resultaat: De Boerenzwaluwen zitten lekker op de hekjes en een Koekoek vliegt langs mij heen met een lichtje in het oog. Die plaatjes maak ik niet vaak.



Morgen nog een zomerse vrije dag!

vrijdag 16 mei 2014

Ruygeborg

Ik ontdek zelden een nieuwe soort. Meestal rijd ik achter een melding van iemand anders aan. Vandaag ook: Martijn de Jong meldde gisteren een Witwangstern (potentieel nummer 177….) en twee Steltkluten bij Nieuwkoop. Ik waag het erop.


Achterin het gebied Ruygeborg vang ik de Steltkluten en de Zwarte Ibis in Ă©Ă©n beeld. Alsof je op Lesbos bent. Alle vogels zitten wel vrij ver weg, en het beeld bibbert al van de warmte. Maar toch!





Bij het rondzoeken vind ik op een andere plek nog twee Steltkluten. Even verwarring, want ik had niets zien vliegen. En dat klopt: er zitten vier van die gracieuze langpoten in dit stuk, waarvan twee lijken te nestelen.


Het gebied wemelt van de Tureluurs, en vier Bontbekplevieren gaan leuk op de foto. Een stel Gele Kwikstaarten -die zie ik ook niet zo vaak- wippen onrustig door het gras.



Ik doe nog een rondje Groene Jonker in de hoop daar nog wat Sterns te zien. Maar dat is niet zo. Een overvliegende Zwartkopmeeuw maakt de wandeling (wat een weertje!!!) de moeite waard.




woensdag 14 mei 2014

176

176 Soorten in Ă©Ă©n jaar. Dat was het hoogste aantal in ons regiogebied. In 2012 gehaald door Rick Schonewille. In 2013 bleef Gert Vonk 1 soort van dat getal verwijderd, maar dit jaar gaat het sneuvelen. Ik ben de uitdaging van Rick aangegaan, en haal vandaag de 176-ste soort van dit jaar binnen; een Grauwe Vliegenvanger.





Op dezelfde plek bij Kamerik zingt ook een Spotvogel uit volle borst. Ook zo'n soort die je niet heel vaak op de foto krijgt. Ik geniet volop van het weer, al zit de vogel in de schaduw.





Bij de Lek is een Wielewaal gehoord, en als je dan toch bezig bent…. Helaas vind ik de gele vogel niet, maar er vliegen wel leuke rovers rond. Een paartje Bruine Kiekendieven broedt hier waarschijnlijk en vliegt een rondje, terwijl de vaste Torenvalk in het zonnetje op jacht is.





Ik mis 'm bijna, maar pak nog net een Purperreiger mee. Al met al een leuke middag, en die ene record-brekende waarneming komt binnenkort vast nog wel: de echte zomersoorten moeten immers nog in beeld komen….