Overzichten vogels en foto's

zaterdag 30 november 2013

Leermomentje

Van internet!
Gisteren wist ik nog niet eens dat ie bestaat. Vandaag staat ie op mijn lijst: de Swinhoes Boszanger! Vorige week ten behoeve van de wetenschap gevangen en geringd bij Swifterband, dit weekeinde weer teruggevonden. Het is de derde keer ooit dat zo'n Siberische zanger terug te vinden is en dus is het druk in het bosje bij de Kamperhoek. Veel vogelaars zijn er al vroeg naartoe, ik doe eerst wat andere dingen. Maar goed ook, want de vogel wordt pas laat in de ochtend teruggevonden. En dan ga ik toch ook!

Een indrukwekkende groep vogelaars, met alle toppers aanwezig. Druk speurend langs een slootkant met aan de overkant een groepje vogels: Staartmezen, Tjiftjaf, Vuurgoudhaan, Vinken en zelfs een Boomkruiper. En dus één Swinhoes Boszanger die -zoals Boszangers doen- snel door de struiken en bomen hipt. Bijna niet te vinden, heel slecht te volgen, en niet te fotograferen.

De enige foto van een vogel vandaag: de Boomkruiper
Dus een plaatje van de groep vogelaars, met op de voorgrond Jeroen Bes, Herman van de Brand, Gert Vonk en Luuk Punt. Ook mooi….


vrijdag 29 november 2013

Nieuws

De afgelopen week zijn "wij" vogelaars veel in het nieuws geweest om de Sperweruil. Van volslagen idioot tot een beetje gek, fanatiek, enthousiast en meer van dit soort termen las ik in de kranten, hoorde ik op televisie tot in het NOS-journaal toe. Met fraaie platen gelardeerd. En ik zag de uil alleen in het donker.

Dus ben ik blij met mijn contract waardoor ik vaak doordeweeks een dag vrij heb, al valt die dag nu pas op vrijdag. Een sombere vrijdag. Maar natuurlijk ga ik nog eens naar Zwolle!

De Sperweruil is nog steeds een publiekstrekker. Als ik aankom staat er al een man of veertig te kijken naar de uil die in een boom zit, soms even opschuift en permanent op zoek is naar beweging op de grond. Af en toe kijkt hij ons streng aan waarbij ik het "Mona Lisa-gevoel" heb: ook die lijkt je direct aan te kijken.

Ik maak ruim vierhonderd foto's. De uil staat er van alle kanten op, en thuis ben ik nog een uur of wat bezig het sombere weer en het tegenlicht uit de foto's te halen. Ik houd er maar een paar over die toonbaar zijn. En dus is de missie geslaagd!










Ik ben al ingestapt als de uil plots uit de boom vliegt. Ik mis het moment waarop de uil een muis slaat, maar ben weer paraat als de muis op het bouwterrein wordt verslonden. Vlak voor de regen….ik kan weer naar huis. Wat een prachtig beestje: de Sperweruil!


maandag 25 november 2013

Avondje uit

Gisteravond:
Na wat vruchteloze wandelingen dit weekeinde is de regio-whatsapp de wekker. Bijna letterlijk want het dutten is aanstaande zo om een uur of negen 's avonds. Sperweruil, Zwolle, nu in beeld.
Mijn vrouw kijkt een beetje meewarig als ik besluit te gaan: morgen een drukke dag maar dit is natuurlijk een uniek beest. En hij zit in de verlichting van Moedertje Spoor....

Met Rick Schonewille, Gert Vonk en Pascal Wink "tuf" ik naar een benzinestation in Zwolle waar al zo'n vijftig anderen staan. De uil staat in beeld en zo is dit een makkelijke twitch. Als ik mijn camera uit de kofferbak haal en richt, is de Sperweruit gevlogen. Dat betekent een extra uurtje zoeken, zonder resultaat. Als troost maak ik een plaatje vanaf een camera van een meer gelukkige collega.... Het is ver na middernacht als ik thuis kom.

Je hebt er niks aan, maar we staan er een stuk beter voor dan de nog eens vijftig vogelaars die na ons arriveren. Die moeten echt afwachten of dit unieke beest nog tevoorschijn komt. (Wat zo is: de uil zit maandagmorgen nog steeds in de buurt. Moet ik toch terug.....)

zaterdag 23 november 2013

Ahhh...

Het is eigenlijk geen blogbericht waard, maar ja….komkommertijd hè. Een wandelingetje door het Gouwebos levert wel mijn eerste opvliegende Houtsnip in de regio op, een dyslectische kat, een Grote Bonte Specht en een dooie Buizerd in een boom.




Gelukkig vind ik nog een Witkopstaartmees, en Gert Vonk die vrijwilligerswerk doet: nestkastjes schoonmaken. Ach, het was lekker weer…..




vrijdag 15 november 2013

Klein

Tegen beter weten in wandel ik vanmorgen opnieuw de Hollandse Kade bij Kockengen af, op zoek naar de woensdag door Huib de Rooij  ontdekte Blauwstaart. Het beest heeft vast de heldere nachten gebruikt om warmere oorden te vinden. Dus maar even een stop maken bij het Oortjespad, in de regio beter bekend als de Eend.

Het miegelt er van de mezen, de gewone. Daartussen de kleinste druktemakers: Winterkoninkjes. Altijd leuk als die op de plaat komen. In de bomen ook een paar Goudhaantjes in gezelschap van een Vuurgoudhaan. Lastige kleine vliegensvlugge vogeltjes die in de schaduw blijven, wat ruis op de plaat betekent. Niet de beste foto's, helaas….






Bij mijn favoriete reptielenwinkel in Utrecht haal ik even wat eten en nieuw gezelschap voor mijn gifkikkers. Voortaan huist er ook een stel gekko's van het soort Lygodactylus Williamsi in mijn terrarium. Ook leuk!


zondag 10 november 2013

Prut

Het zit niet altijd mee, maar dat is relatief: Gisteren reed ik met Gert Vonk helemaal naar Haren om de Witbandkruisbek en de Grote Kruisbek te zien. Dat lukte gedeeltelijk (wel de Witband gezien, nieuw voor ons beide) maar verder kwam er niet veel meer in beeld. En een foto lukte al helemaal niet. De groep is heel vliegerig, mede veroorzaakt door een stel rovers boven de bomen. Geluk: het was -in tegenstelling tot in het midden van het land- tot een uur of vijf heerlijk zonnig weer! Al hadden laarzen geholpen tegen de natte voeten.

Vanmorgen jaag ik achter de melding van de familie Van Der Meer aan: Sneeuwgorzen bij de Natuurplas Breedveld. Samen met de hond loop ik een rondje waarbij de twee Sneeuwgorzen kort in beeld komen maar ook snel verdwijnen. Je kunt ze maar op je lijst hebben, toch ga ik later vandaag nog wel even kijken voor de foto….. (wie weet, wordt vervolgd). Een groepje Ringmussen werkt beter mee.





Voordeel: het is tussen de buien in schitterend herfstweer met meerdere regenbogen die uit de plas lijken op te rijzen. De Torenvalken, die eigenlijk mijn zoektocht frustreren, komen lekker in beeld voor de regenboog terwijl ze mij scherp in de gaten houden.

VERVOLG
Vanmiddag is het weer erg prima, en dus begeef ik mij tussen de vele wandelaars om toch de Sneeuwgors op de plaat te zetten. Niet alleen: Rick Schonewille, Martijn de Jonge, Hans Russer, Gert Vonk, Sander Haak en Herman van de Klis zijn er ook. Het is dan ook een bijzondere soort in de regio.   En gelukkig komt één van de gorzen op enige afstand prima in beeld, de ander zien we alleen kort vliegen. Dus: soort rond, foto rond, blog af. Klaar voor vandaag!

Eerst ver weg in de schaduw



Steeds dichterbij in het zonnetje: Sneeuwgors in Woerden
En een late overvliegende Bruine Kiekendief als extratje


zaterdag 2 november 2013

Goed-gemaakt

Om 10 uur vanmorgen zie ik de melding van de Provençaalse Grasmus, ontdekt in Zeeland bij Westkapelle. Twee uur sturen…. Ik besluit even af te wachten op een volgende melding. En ik heb beloofd de boodschappen te doen nu mijn lief werkt.

Oude foto van de Woestijntapuit
Rond 11 uur zit mijn taak erop, en contact met Rick Schonewille levert informatie op waaruit blijkt dat het een serieuze melding moet zijn. Daarbij zit er in die omgeving ook nog een Woestijntapuit en een Europese Kanarie: Ik stap dus in de auto.

Net zo oud: Europese Kanarie
Vlak voor ik aankom heb ik nog een keer contact met Rick: "Vijf minuten geleden nog in beeld, maar nu even niet…." Ik slijt een uur op een heuveltje, samen met een man of twintig turend in de Duindoorn. Maar het beestje komt niet tevoorschijn. Ik ben dus vijf minuten te laat….

Ondertussen is de melding van de Vale Gierzwaluw binnen gekomen, een mogelijk nóg zeldzamer dwaalgast, ook uit het zuiden van Europa. De Vale Gierzwaluw vliegt boven de sluizen van Neeltje Jans, een half uurtje rijden richting het noorden. Ik besluit maar te gaan en draag mijn wacht bij de Grasmus over aan John en Marie-José van Gestel die net aan komen lopen. Ze bellen als het beestje toch weer opduikt. De Woestijntapuit en die Kanarie had ik eerder al gezien, en in de haast vergeet ik ze eigenlijk.

Ook bij Neeltje is het een drukte van belang, bewijs dat het hier om een zeldzaamheid gaat. Rick is ondertussen daar, net als Pascal Wink, Joey Braat en nog een stuk of vijftig anderen. Iedereen volgt de Gierzwaluw die permanent rondvliegt, zoals Gierzwaluwen nou eenmaal doen. Door het grauwe weer is fotograferen een uitdaging, ook omdat de vogel vreselijk snel is en maar een enkel keertje tegen de wind in blijft hangen. Het lukt een paar aardige foto's te maken die wel eerst even door Lightroom moeten om toonbaar te worden. Dan zie je ook wel de kenmerken: Lichte keelvlek, lichte veerranden. Het is 'm! Een nieuwe soort gedipt, een andere nieuwe soort "in the pocket". Een goede ruil volgens kenners!








Rotganzen bij Neeltje
Kort contact met John om te vragen hoe het met de Grasmus is: nog steeds niks. John komt naar Neeltje, en ik besluit richting huis te gaan. Een korte stop op de Brouwersdam levert een paar Zeehonden, een Roodhalsfuut en een paar aardige foto's van meeuwen en steltjes op.

Gewoontjes aan de kust: Steenlopers


Grote Mantelmeeuw achter,  Kleine Mantelmeeuw voor

Ik twijfel nog even of ik terug moet naar Westkapelle, maar van de Provençaalse Grasmus is vandaag niets meer vernomen.  Een blik op het zuidwesten toont de regen die langzaam het land zal overtrekken. Gas dus, eten koken!