Overzichten vogels en foto's

maandag 31 oktober 2011

Doe 's gewoon!

Na al die omzwervingen en kustsoorten, en al twaalf nieuwe soorten deze maand, ben ik gisteren met de familie Van Der Meer maar eens een rondje in de buurt wezen doen. Op zoek naar een Zwarte Ibis die in de polders rond Mijdrecht zou rondzwerven.
In de miezer en met het bedompte licht van een herfstdag in de mist rijden we het hele gebied door. Wat Kramsvogels, Kol-, Brand- en Grauwe Ganzen, en omdat we tegen het donker nog even kijken hoeveel Grote Zilverreigers op de slaapplaats komen, tientallen van die soort. Klinkt best leuk? Ach, als je goed de zegeningen telt viel het ook best mee......


Vandaag gewoon aan het werk, maar wel tijd voor een rondje park in mijn buurt. Best gedisciplineerd als je weet dat de Langstaartklauwier voor het eerst ooit in Nederland is geland. Mooi beest..... 
Maar ik loop dus mijn rondje met de hond. Een Fuut vangt vis waarbij een Lieveheersbeestje geluk heeft (als ie de kant haalt). Kijk maar eens goed naar de foto. Verder een Staartmees, veel Roodborstjes en mezen. Het is lekker wandelen in ons park, waar de bomen de laatste blaadjes aan het verliezen zijn. 






Heel gewoon, eenden met de weerspiegeling van het rood van de herfst. 

zaterdag 29 oktober 2011

KBV

Lome zaterdag, matig weer, maar ook weer zo dat ik toch even naar buiten wil. Peter van der Meer is al in IJmuiden waar een Bruine Boszanger zich permanent verstopt. "Niks voor de foto" volgens Peter, maar ik bel Gert Vonk die ook wat met de ziel onder de arm zit en we gaan. Ik pik Gert op in Reeuwijk en we rijden naar de jachthaven van IJmuiden.

In een cirkel staan een stuk of tien bekende vogelaars rond een paar struiken waar de Boszanger in zou moeten zitten. Een grappig gezicht, want de afstand tot het middelpunt is hooguit vijf meter.... Ik zou ook diep weggedoken blijven bij die belangstelling.

Plots vliegt het bruinige vogeltje op, vliegt tegen een glazen windscherm, maar vliegt gelukkig door naar de kade van de haven waar ik snel een plaatje maak voordat het Kleine Bruine Vogeltje zich weer verstopt.


Nieuwe soort met foto! Zo hoort het! En het is een zeldzaam plaatje, want er zijn heel weinig foto's van deze vogel in het wild. Zelfs op deze afstand (en van deze matige kwaliteit) is het best leuk.
We gaan dus tevreden naar de pier om daar nog even rond te kijken. Steenlopers, Paarse Strandlopers en wat Oeverpiepers. Een vluchtje Sneeuwgorzen herkennen we niet meteen, maar er is door de Bruine Boszanger veel hulp in de buurt. Tussen de vele meeuwen lopen Drieteenstrandlopers druk heen en weer. Een Kuifaalscholver zit rustig op de de blokken, en dat biedt de kans om eens goede foto's te maken van deze zeldzaamheid. Fijn meegenomen!








In het water weer veel Roodkeelduikers en Zeekoeten (we studeren even op de techniek: deze vogel duikt niet, maar zwemt naar beneden. Heel leuk om eens te volgen), en daartussen vist een Zeehond een flinke platvis. Ondertussen jagen een stel Kleine Jagers de Storm-, Drieteen- en Kokmeeuwen de stuipen op het lijf.








Een stel Jan-van-genten meldt zich aan de horizon. Als we achter een boot dan ook nog de Vorkstaartmeeuw en een paar Dwergmeeuwen zien, is de dag wel meer dan geslaagd. Wat een lekkere lome zaterdagmiddag!

zondag 23 oktober 2011

Blauwstaart

Foto: Michelle
Ik ben toch net genoeg familie-man om het plezier dat we als gezin in Parijs hebben niet te laten verstoren door de SMS waarin Gert Vonk me vraagt mee te gaan naar de Blauwstaart. Mijn internet staat uit (duur!) dus ik weet niet wat ik verder mis.

We bezoeken alle beroemde plekken van de Franse hoofdstad en spelen met de camera in het donker waardoor mijn vrouw en jongste dochter als geesten naast de oudste verschijnen. Natuurlijk gaan we de Eiffeltoren op, struinen langs de Seine en bezoeken het Louvre waar de Venus nog steeds halfnakend boven de drommen bewonderaars uittorent. We doen de test met Mona Lisa, die je van alle kanten aan lijkt te kijken. Eindeloos winkelen, lekker eten en een bezoek aan het Musée d' art moderne de la ville de Paris... kortom, Parijs.


Maar goed, dan ben je zaterdagavond weer thuis en dan kijk je toch even. Veel leuks op de eilanden in Noord en Zuid, en daar tussenin die Blauwstaart en de Vorkstaartmeeuw. Iedereen is moe van dagen door de stad sloffen, en dus ga ik.

Kilometers in de duinen van Castricum. Een vogeltje dat zich maar blijft verstoppen. Ik ben ook moe.... maar het lukt.





Vreselijk lastig om op de foto te krijgen, maar het is een herkenbaar plaatje van de jonge dame (denk ik).
Ik besluit op de terugweg nog even langs de Zuidpier van IJmuiden te gaan, wie weet lukt de Vorkstaart ook nog.


Onderweg naar het eind van de pier pik ik van alles op: Steenlopers, Oeverpiepers, een Gewone Zeehond, Roodkeelduikers en Zeekoeten. En heel veel meeuwen die de Jagers van zich af proberen te houden. Leuke plek! Maar wat is die pier lang.....





De zon gaat al zachtjes onder als ik terugwandel, zonder de meeuw die wel is gezien vandaag. Toch weer zo'n kilometer of tien in de benen, en dat na die enorme stad. Ik verlang naar het bad en het bed. Met de vogels op stok dus....

zondag 16 oktober 2011

Als de berg....

Die zeesoorten willen maar niet, en als Gert Vonk mij belt met de vraag of ik wil invallen voor een tocht vanaf Stellendam is een korte blik op het weer voldoende om te gaan. Niet dat ik denk dat er heel veel te zien zal zijn met dit rustige mooie weer, maar een dagje varen laat je met dit weer niet lopen.

Dus ga ik op zondagmorgen om half zes mijn bed uit, meld me in Reeuwijk en ben erg blij met het uurtje achterin de auto naar Stellendam. Daar wacht de "Sirius" op ons. Na een korte instructie varen we bij het krieken van de dag de haven uit, het ruime sop in/op. De temperatuur op dat moment is 2 graden....

Ik tref naast Gert ook John van Gestel en Rob Martens, met wie we de dag gezellig optrekken, soms gecoacht door Bas de Bruijn en Ad van den Berge. Erg fijn, al is het relatief rustig op zee, qua vogels en golven.

Het begint met een Parelduiker, een grote groep Grote Zilverreigers en een eerste Jager, de Grote. Dan een paar Jan-van-genten, Kleine Jagers, Dwergmeeuwen en Drieteenmeeuwen. De eerste Zeekoet meldt zich, gevolgd door een stel Alken. Uiteindelijk ook nog de Middelste Jager, Roodkeelduikers en als mogelijk hoogtepunt, een Ross' Meeuw. In dit rijtje toch drie nieuwe soorten voor mij, al missen we alle Pijl-Stormvogels.


Het valt helemaal niet mee om te staan op een schip, en een statief is door het schudden van de motor geen goed plan. Dus uit de hand fotograferen, en dat op wankele benen. Maar toch, een paar plaatjes.







25 Bruinvissen komen voorbij 




John, Rob en Gert
De Bruinvissen zijn leuke extraatjes, de Jagers zijn vreselijk lastig goed vast te leggen terwijl ze op topsnelheid de meeuwen beroven. En landen doen ze steeds wat te ver weg.
Uiteindelijk keren we om een uur of vier met gebronsde en moeie gezichtjes in de haven terug. Wat vroeg, dus nog even naar de Brouwersdam om de daar gemelde Strandleeuwerikken op te zoeken.
Bij aankomst verspreiden we de groep en ik heb het plezier om met John en Rob de Leeuwerikken te vinden. Nu wil ik John wel eens plagen, maar nu is hij degene met de scherpste ogen.

Het is een genot om op je knieën achter deze prachtige vogeltjes aan te kruipen! Wat zijn ze mooi, en ook nog redelijk benaderbaar. Voor het eerst maak ik plaatjes van deze soort, en dat gaat bij nieuwe fotosoorten wel eens veel slechter!







Ik ben kapot (zie foto hieronder, gemaakt door John)! Maar ook heel tevreden! Een geweldige mooie en gezellige dag. Ik mag 6 november nog een keer, vanuit Den Helder. Hopelijk dan wat meer nieuwe soorten, en even leuk gezelschap.
Titel volgens John: "Paul van de Werken spot vogels...."